Nieuws Actueel

Bondskanselier Scholz: Duitsland klaar voor energie in winter

Duitsland staat klaar om een mogelijke energiecrisis komende winter te voorkomen. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz gezegd na gesprekken met zijn coalitiepartners. Volgens Scholz hoeven mensen zich geen zorgen te maken over tekorten aan energie, nu Rusland de gasleveringen aan Duitsland flink heeft verminderd.

ANP 30 augustus 2022

ANP300822200 1

"Men kan met alle vertrouwen zeggen dat Berlijn de noodzakelijke maatregelen heeft getroffen en nog meer kan doen om deze winter door te komen en de volgende winter", aldus Scholz. Volgens hem zijn gasvoorraden beter gevuld op dit moment dan was verwacht. Bijna de helft van de Duitse huizen is afhankelijk van gas voor verwarming.

Onlangs werd al gemeld dat de verwarming van openbare gebouwen in Duitsland lager wordt gezet en dat de verlichting van gebouwen en monumenten uitgaat om zo energie te besparen. Huishoudens worden opgeroepen zoveel mogelijk energie te besparen. Berlijn heeft gezegd dat Moskou gas inzet als wapen vanwege de westerse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland.

Steunmaatregelen

De Duitse regering werkt ook aan een nieuw pakket met steunmaatregelen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. Scholz beloofde dat dit pakket zo efficiënt en doelgericht zal zijn als mogelijk.

Deze week loopt onder meer een tijdelijke verlaging van de accijns op autobrandstof af in Duitsland. De Duitse concurrentiewaakhond heeft gezegd goed in de gaten te zullen houden welke impact dit zal hebben op de prijzen aan de pomp en eventuele prijsafspraken tussen pompstationhouders tegen te gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws