Nieuws Actueel

Botsende belangen in freezone Jan Evertsen

'Broodoutlet' De Tweede Jeugd ging in oktober open in de freezone aan de Jan Evertsenstraat, waar soepeler regels gelden voor ondernemers en bewoners. Een fijne plek, maar eerder dan gedacht moeten ze er weg, meldt het Parool. De ondernemers hopen volgende weekend een doorstart te maken.

Bien Borren | Foto: Eva Plevier 13 januari 2017

Tweedejeugd broodoutlet

De pop-upwinkel van Manuel Oostveen (28) en Benjamin Namane (29) was altijd van tijdelijke aard. Maar nu de huurbaas het contract heeft opgezegd en de mannen zondag voor het laatst open zijn, spreekt Namane van 'het kortste scenario'. "We waren graag langer gebleven."

Verspilling

De broodoutlet, waar ze enkel met brood van gisteren werken, ging in oktober open. Bij veel bakkers blijft brood over dat vervolgens wordt weggegooid. Zonde, vinden Oostveen en Namane, en om verspilling tegen te gaan, begonnen ze te experimenteren met het afgedankte brood. "We maken bijvoorbeeld een soort broodpudding, die eigenlijk alleen echt lekker is met oud brood."

Ze vonden een winkelruimte aan de Jan Evertsenstraat in De Baarsjes, waar ze vanwege de freezone zonder veel gedoe hun zaak konden openen. De Tweede Jeugd serveert brood, tosti's en croutons. Het bleek een groot succes en de heren hebben inmiddels een vaste schare fans.

Concurrentie

Een buurman van De Tweede Jeugd was minder blij. Hij zag de zaak als oneerlijke concurrentie en deed zijn beklag bij de eigenaar van het pand waarin beide bedrijven zijn gevestigd. "Die huisbaas heeft voor zijn vaste huurder gekozen en ons contract opgezegd."

Namane zegt het sentiment van zijn buren goed te begrijpen. "Ook zij hebben een lunchzaakje. Wij hebben ons concept tot groot genoegen kunnen uitproberen en we gaan zeker door. We zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan."

De twee gaan niet bij de pakken neerzitten. "We willen een doorstart maken op het Mercatorplein vanuit een caravan." Dat plein valt ook binnen de freezone. De verhuizing is volgens Namane bovendien wel handig, want daar zitten ondernemers niet zo op elkaars lip. "Zo is er meer koek te verdelen."

Toejuichen

Jeroen Jonkers is namens de Winkelstraatvereniging Geef om de Jan Eef nauw betrokken bij het experiment met de freezone. Hij hielp Oostveen en Namane aan hun huidige pand. "We hebben ze geholpen hier te landen en we juichen initiatieven als deze ook toe. Maar we zijn er natuurlijk ook voor de vaste ondernemers."

Volgens Jonkers is er altijd sprake van een zekere spanning tussen pop-upwinkels en vaste zaken. "Beide soorten ondernemingen hebben zo hun belangen en die botsen zo nu en dan."

Het is niet de eerste keer dat er in de freezone in de Jan Evertsenstraat ondernemers tegenover elkaar staan. Jonkers: "Eerder sprak de visboer zijn zorgen al uit over een tijdelijke viszaak op het Mercatorplein. Dit soort controverse hoort bij een experiment als de freezone."

Oostveen en Namane nemen zondag afscheid van hun 'lekkere plekje' met reggae, biertjes en gegrilde broodjes. "Onze doorstart is zo goed als rond en we hopen vanaf volgende week zaterdag weer te draaien op het Mercatorplein."

'Een verrijking'

In de Jan Evertsenstraat zijn sinds een jaar de stedelijke regels versoepeld. In deze regelarme 'freezone' maken ondernemers en omwonenden gedurende twee jaar afspraken met elkaar. Jeroen Jonkers van de ondernemersvereniging is redelijk positief over het eerste jaar: "Maar de grootse en meeslepende dingen die we hadden verwacht, zijn niet waargemaakt. Vaste ondernemers hebben het een en ander uitgebreid en in die zin heeft de freezone de straat zeker verrijkt." Behalve de Jan Evertsenstraat zijn ook de Rijnstraat en het Osdorpplein benoemd tot tijdelijke freezone.

Gerelateerde artikelenA'damse freezones stimuleren 'creatief ondernemerschap' Slagerij Overdevest: 60 jaar een begrip in AmsterdamWijnbloggers moeten pop-upstore weer opdoeken