Nieuws Bouw

Deze bedrijven maken circuit Zandvoort F1-klaar

In Zandvoort wordt keihard gewerkt om het lokale circuit geschikt te maken voor de Formule 1. En hoewel de vernieuwingen voor de Grand Prix van Nederland uit de koker komen van internationale partijen, ligt de uitvoering ervan ‘gewoon’ in handen van bedrijven uit eigen land. Zoals VolkerWessels en nieuwe partner Mammoet.

Joe van Burik 11 december 2019

Circuit Zandvoort bouwers Jan Lammers

Robert van Overdijk (directeur circuit Zandvoort en Dutch GP), Jan Lammers (sportief directeur Dutch Grand prix) en Jarno Zaffelli (baan architect van Dromo) op Circuit Zandvoort. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.

Nog vijf maanden tot op Circuit Zandvoort het startsignaal klinkt voor de eerste échte Formule 1-race sinds 1985 – voluit de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix.

Al voorafgaand aan de officiële bekendmaking van het evenement, in mei van dit jaar, werd duidelijk dat het circuit grondig moet worden aangepast om de hoogste internationale autosportklasse te kunnen verwelkomen. Die werkzaamheden op en rondom het duinencircuit zijn in volle gang: wie de (nu extra bewaakte) toegangspoort weet te passeren, komt terecht in een grote bouwput.

Hele stukken asfalt zijn nu weggehaald, zandheuvels worden afgegraven en de volledige pitmuur ontbreekt. Uit deze chaos verrijst langzaam maar zeker een nieuw F1-decor.

Lees ook: F1 Zandvoort: deze kansen zijn er voor Heineken en de andere sponsoren

Formule 1

De hoofdverantwoordelijke voor het herontwerp van Circuit Zandvoort is Studio Dromo. Dit Italiaanse circuitarchitectenbureau nam eerder onder meer de F1-circuits in het Britse Silverstone en Italiaanse Monza onder handen.

Dromo tekende niet alleen de aanpassingen aan het tracé, maar voert ook overleg met de belangrijkste partijen rond de Formule 1. Zo moet voldaan worden aan de actuele richtlijnen van internationale autosportfederatie FIA en de belangen van commerciële-rechtenhouder Formula One Management (FOM).

Ook een belangrijke speler: F1-bandenleverancier Pirelli, waar men al in een vroeg stadium zorgen uitte over de nieuwe kombochten (die moeten bijdragen aan meer inhaalacties, maar ook meer druk op de banden kunnen leggen en het risico op ongelukken mogelijk vergroten) in Zandvoort.

Lees ook: Kassa’s ondernemers rinkelen als motoren gaan brullen in Zandvoort

Flying Dutch

,,Daarbij hebben we goed rekening gehouden met het bijzondere karakter van Zandvoort, dit zoveel mogelijk gehandhaafd en op sommige punten zelfs versterkt”, aldus Studio Dromo-eigenaar Jarno Zaffelli. ,,We hebben zelfs een speciale asfaltmix voor de baan ontwikkeld, Flying Dutch genoemd, die er eveneens voor moet zorgen dat auto’s elkaar op meer plekken op de baan kunnen inhalen.”

Dromo ging afgelopen februari aan de slag en leverde al in april de eerste tekeningen voor het herontwerp. In de zomer gaf de veiligheidscommissie van de FIA akkoord, zodat in september de eerste schoppen op Circuit Zandvoort de grond in konden en er sinds november ‘volgas’ verbouwd wordt.

Lees ook: Red Bull Max moet het met Red Bull Racing laten zien op de Red Bull Ring

VolkerWessels

Die werkzaamheden worden echter uitgevoerd door één van de ‘Event Supporters’ van de Dutch Grand Prix: VolkerWessels. Op meerdere plaatsen tegelijk zet dit grote bouwbedrijf, dat na BAM de hoogste omzet in z’n sector van Nederland behaalt, nu tal van graafmachines, zandtransportauto’s en walsen in. Dromo is daarbij echter wel hoofdverantwoordelijk voor de uitvoering en de kwaliteitscontrole van de hele verbouwing.

Het circuit zelf wordt een stuk breder gemaakt en voorzien van de twee veelbesproken kombochten, elk met een helling die oploopt tot 32 procent. Op diverse plekken komen grotere grindbakken en extra uitloopzones van asfalt te liggen.

Paddock

Naast de baan wordt eveneens een hoop werk verricht, zoals het egaliseren en uitbreiden van de paddock (het rennerskwartier) en de plaatsing van een volledig nieuw medisch centrum, dat aan de actuele, zeer hoge eisen van de Formule 1 voldoet. Deze volledig houten constructie is gebouwd door VolkerWessels-onderneming De Groot Vroomshoop en wordt in zijn geheel getransporteerd naar Zandvoort.

Ook het pitgebouw – dat parallel staat aan het lange rechte stuk van startfinish – wordt onder handen genomen: Kondor Wessels Amsterdam verzorgt de aanbouw, van acht meter breed en 150 meter lang, evenals een nieuwe VIP-tribune op het dak.

Lees ook: Jordy Cobelens (CEO TW Steel): 'Max Verstappen? Dat zou heel mooi zijn'

Gerecycled asfalt

Daarnaast wordt er veel werk verricht om de verwachte massale publieksopkomst tijdens de Dutch Grand Prix aan te kunnen. Op twee plekken wordt onder de baan door een veertig meter lange voetgangerstunnel geplaatst, eveneens door ondernemingen van VolkerWessels: KWS, Gebr. Van Kessel en Holland Scherm.

Deze tunnels zijn eveneens voorafgaand aan het transport naar de Noord-Hollandse kustplaats al geconstrueerd, door Martens Beton. VolkerWessels benadrukt daarbij ook dat zoveel mogelijk gewerkt met gerecycled asfalt en andere herbruikbare materialen, zoals zand, puin en grond. Naar verwachting zijn de aanpassingen aan Circuit Zandvoort in februari gereed, waarna de inrichting voor het grote evenement begint.

Mammoet

Deze week is tevens bekendgemaakt dat nóg een partner is ingestapt om te helpen in de aanloop naar en uitvoering van het evenement. Mammoet, de internationale marktleider op het gebied van transport- en hijswerkzaamheden van zware objecten, geldt nu als ‘Event Supplier.’ In de praktijk levert de partij nu al hijskranen om bij te dragen aan de bouwwerkzaamheden op Circuit Zandvoort.

Tijdens de Dutch Grand Prix zal Mammoet ook materiaal en medewerkers inzetten om gestrande auto’s af te voeren. Mammoet is geen onbekende in de autosportwereld, met onder meer jarenlange betrokkenheid als hoofdsponsor van één van de grootste teams in de Dakar-rally.

Kijk hieronder naar de animatie van het nieuwe Circuit Zandvoort: