Nieuws Bouw

Bouwend Nederland gematigd positief over forse verhoging subsidie

Het kabinet trekt komend jaar fors meer geld uit voor uitstootvrije machines in de bouw. Nadat in 2022 het beschikbare bedrag van 20 miljoen binnen een dag was uitgegeven, wil staatssecretaris Heijnen in 2023 'meters maken met de bouw'.

Van onze redactie 5 december 2022

Bouwsector

Met de subsidie van 60 miljoen hoopt het kabinet de bouw stikstofvrij verder te laten werken. Foto: ANP.

Er is volgend jaar 60 miljoen subsidie voor bouwbedrijven om over te stappen op emissievrije bouwmachines, zoals elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen. Dergelijk bouwmaterieel stoot geen uitlaatgassen uit, en dus ook geen stikstof. Staatssecretaris Heijnen publiceert haar besluit maandag in de Staatscourant. Ook voor ondernemers die met een vrachtwagen zonder uitlaatgassen willen rijden, komen meer subsidiemogelijkheden.

Met de nieuwe subsidie wil het kabinet de bouw rond kwetsbare natuurgebieden in gang houden. Daar zette de Raad van State in november een streep door in de geruchtmakende Porthos-uitspraak, waarbij werd beslist dat ook de bouwfase van een project in de stikstofberekeningen moeten worden meegenomen. Met name rondom de Natura 2000 gebieden zou de bouw daardoor stil komen te liggen.

De 60 miljoen is een forse verhoging van de subsidie die de overheid dit jaar al beschikbaarstelde. Toen was de subsidiepot van 20 miljoen binnen een dag leeg en werd dat bedrag negen keer overtekend.

Lees ook: Bouwprojecten lopen vertraging op: rechter haalt streep door stikstofuitzondering

Subsidieregeling negen keer overtekend

Bouwend Nederland is gematigd positief over het kabinetsvoornemen. ,,We proberen al een tijd duidelijk te maken dat het verstandig is de uitgetrokken subsidiegelden versneld beschikbaar te stellen,” aldus Johran Willegers, belangenbehartiger infrastructuur bij Bouwend Nederland. ,,Er zit voor de komende jaren nog zo'n 500 miljoen in de pot, die in steeds grotere bedragen wordt toebedeeld. Wij zeggen juist dat in het begin van het traject de grootste investeringen moeten worden gemaakt. Het is dan ook logisch om nu die subsidies naar voren te halen.”

Twijfel is er bij de hoogte van het subsidiebedrag. Gaat het genoeg zijn om het machinepark versneld stifstofvrij te maken? Willegers: ,,Tja, de eerste keer was enorm overtekend. Wat wel helpt is dat een deel van de subsidie uit een volgende regeling ook naar opdrachtgevers gaat, zodat zij een duurzame opdracht kunnen uitzetten.”

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Zoveelste dramatische plotwending in stikstofdossier'

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) wil met de uitgebreide subsidieregeling de bouw aan de praat houden, zeker rond de kwetsbare natuurgebieden. „We weten allemaal dat stikstof een probleem is, ook voor de bouw. Met uitstootvrije machines helpen we dat probleem steeds verder de wereld uit. Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot inderdaad binnen één dag leeg. Daarom stop ik er volgend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws