Nieuws Bouw
Bouwprojecten lopen vertraging op: rechter haalt streep door stikstofuitzondering
De bouw mag niet worden uitgezonderd van de stikstofregels. Ook bij projecten die alleen tijdelijk stikstof uitstoten, moet het effect op de natuur worden berekend, oordeelt de Raad van State woensdag.

Foto: ANP
De uitspraak is een nieuw hoofdstuk in de stikstofcrisis, zo schrijft NU.nl. Voor tal van projecten zal het neerkomen op uitstel, omdat het lastiger wordt om een vergunning te krijgen.
De Raad van State benadrukt wel dat de uitspraak geen algehele bouwstop tot gevolg heeft. De spelregels van voor 1 juli 2021 gaan weer gelden. ,,Dat betekent dat per bouwproject moet worden onderzocht wat de stikstofgevolgen zijn voor beschermde natuurgebieden." Volgens de bouwsector is dat lastig, aangezien het lang kan duren om zulke berekeningen te maken
De uitspraak is een volgende gevoelige nederlaag voor het kabinet. In 2019 veegde de Raad van State het stikstofbeleid ook al van tafel. De zogeheten bouwvrijstelling was juist in het leven geroepen om de sector na die uitspraak weer op gang te brengen.
Geen zekerheid over natuurschade
Maar de rechter kraakt de redenering van het kabinet: stikstofuitstoot mag volgens de Europese wet namelijk alleen als zeker is dat er geen natuurschade is. ,,Die zekerheid geeft die algemene wettelijke bouwvrijstelling niet", zei Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
De hoogste bestuursrechter is op meer vlakken kritisch over het stikstofbeleid van het kabinet. ,,De meeste maatregelen moeten nog concreet worden uitgewerkt, moeten nog worden geregeld en uitgevoerd", aldus Van Ettekoven. ,,En bovendien hebben de ministers het effect van een flink deel van die maatregelen niet in eigen hand."
Om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen, wil het kabinet veehouderijen uitkopen. Maar het is daarbij afhankelijk van de medewerking van ondernemers. Daardoor is het onzeker of de uitstoot wel echt gaat dalen, aldus de rechtbank.
'Het wegvallen van de vrijstelling betekent dat nu moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn van het project voor de natuur'
Porthos-project kan mogelijk wel doorgaan
De Raad van State doet de uitspraak in een zaak rond het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Via de pijpleidingen van het project moeten bedrijven als Shell en Exxon CO2 kunnen opslaan onder de Noordzee, om hun impact op het klimaat te beperken. Milieu-organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) stapte naar de rechter om de bouw van die leidingen tegen te houden en om de bouwvrijstelling van tafel te krijgen.
Het wegvallen van de vrijstelling betekent dat nu moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn van het project voor de natuur. Porthos liet al zo'n onderzoek uitvoeren, maar dat kwam te laat. Daarom krijgt MOB nu nog zes weken om erop te reageren, waarna de Raad van State een definitieve uitspraak doet over het project.