Nieuws Bouw

Het loopt storm bij isolatiebedrijven door torenhoge gasprijzen en einde subsidie

Het loopt storm bij isolatiebedrijven. Met de winter in aantocht en een subsidieregeling die per 1 januari komt te vervallen, willen mensen massaal hun huis warm inpakken. De stijgende gasprijzen jagen de vraag naar isolatie nog verder aan, want wie nu een nieuw energiecontract afsluit, is letterlijk honderden euro’s duurder uit.

Jurre van Wanrooij (AD) 7 oktober 2021

Isolatie bedrijven subsidie energie contract gas prijzen

Werknemers van BKW bezig met isolatie. Foto: Privébeeld

,,Je ziet dat er een enorme vraag is naar isolatie”, zegt Yoeri de Jong van BKW Isolatie uit Berkel en Rodenrijs in het AD. ,,Vandaag hebben we bijna 120 nieuwe aanvragen gehad om woningen te isoleren. Dat is in een tijdsbestek van nog geen acht uur.” Het is met isolatie volgens Mike van der Linden van ISOB Isolatiespuiten uit Zuidland als met winterbanden. ,,Als het koud wordt, gaan mensen bellen en willen ze ook gelijk geholpen worden. Dat kan helaas niet, want het is ontzettend druk.’’

Stijging aanvragen isolatiebedrijven

Rob Schaddelee van Isospouw uit Barendrecht ziet een stijging in het aantal aanvragen vergeleken met vorig jaar en zijn verwachting is dat het de komende tijd nog drukker zal worden. ,,Door de stijgende gasprijzen wordt het mensen toch duidelijk dat ze binnenkort gewoon veel meer kwijt zullen zijn aan energielasten.’’ Mike van der Linden rekent voor: ,,Als je normaal 100 euro in de maand betaalt en je moet ineens 200 euro betalen, krab je toch ook even achter je oren. Zet je de kachel dan ‘s avonds wel hoog?”

Voor 800 à 900 euro kan de spouwmuur (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, red.) van een rijtjeshuis gevuld worden, zegt Yoeri de Jong. ,,Veel mensen hebben het idee dat het best prijzig is, maar dat valt dus mee.” Zo’n 70 procent kiest volgens hem voor deze oplossing, omdat dakisolatie duurder is (gemiddeld 2700 euro).

Lees ook: Duizenden bedrijven zijn door de coronacrisis geloodst, maar hoe moet het nu verder?

Het stoppen van de huidige subsidieregeling speelt ook mee in de run op isolatiemateriaal, zegt De Jong. Tot het eind van het jaar krijgen mensen nog een deel van het geld dat zij aan isolatie besteden terug als zij minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. ,,Soms scheelt dat 30 procent van het totaalbedrag.”

Subsidieregeling isoleren

Overigens is de verwachting dat die subsidieregeling wel wordt verlengd, zoals dat ook de laatste jaren is gebeurd, maar de overheid wil daar nog niets over zeggen omdat de voorwaarden soms iets worden aangepast. Als het dan nóg aantrekkelijker gaat worden, zouden huishoudens te lang blijven wachten met het nemen van maatregelen.

Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat bijna een op de vijf hypotheken die momenteel wordt afgesloten, bedoeld is voor het verbouwen of verduurzamen van woningen. Omdat mensen geen nieuw huis kunnen betalen, kiezen zij er volgens de hypotheekbemiddelaar voor te investeren in hun woning en die te verduurzamen. De Jong vindt dat verduurzamen past bij deze tijd: ,,Een inductieplaat in plaats van een gasfornuis, spouwmuurisolatie en op het dak zonnepanelen. Mensen begrijpen dat ze heel veel warmte verliezen met slechte isolatie en ook op andere zaken kunnen besparen.”

,,Er zijn mensen die op het laatste moment met hun aanvraag komen. Dat gaat dan niet"

Yoeri de Jong

Bij het bedrijf van Van der Linden worden huizen binnen vier tot zes weken na aanvraag geïsoleerd, maar er zijn ook bedrijven waarbij dat nog veel langer duurt. De Jong: ,,We hebben in principe een levertijd van acht tot twaalf weken. We moeten het voor 1 januari hebben uitgevoerd en de planning staat vol. Er zijn mensen die op het laatste moment met hun aanvraag komen. Dat gaat dan niet.”

Zelf isoleren

Zelf de handen uit de mouwen steken, kan ook. Bouwmarkten spelen in op de hoge energieprijzen door op televisie reclame te maken voor onder meer isolatiemateriaal. ,,Op zolder tussen de balken kan je wol zetten en dat netjes aftimmeren’’, zegt Van der Linden. ,,Mensen proberen ook wol onder de vloer te doen, maar dat werkt niet, want daar is het nat en vochtig.” Experts raden aan om speciale vloerisolatie te gebruiken. Zeker vanuit kruipruimtes zijn daar goede mogelijkheden voor.

Schaddelee raadt verder nog tochtstrips aan. ,,Die zorgen ervoor dat je een afsluiting creëert tussen de naden van deuren en ramen. Die zijn nog vrij makkelijk aan te brengen voor mensen zelf, waardoor ze er toch voor kunnen zorgen dat ze wat minder warmte kwijtraken en kou binnenkrijgen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws