Nieuws Bouw

Van het timmeren van jenevervaten tot vastgoedpartij: bedrijf (119) onderging flinke metamorfose

In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Een monsterklus. Ook voor het team van Tempel Bouw, een van oorsprong Schiedams bedrijf dat eind augustus het 119-jarig bestaan viert. Want om bestaande gebouwen te verduurzamen, moet je isoleren. Een andere belangrijke werkverschaffer: alle schademeldingen vanwege het extremer wordende weer.

Ilja Post (AD) 22 augustus 2022

Tempel bouw

Even een nieuwe deur op maat maken, eerder gesneuveld tijdens een woninginbraak. Ook daar draaien ze bij Tempel Bouw van directeur Hans van Brakel (op de voorgrond) hun hand niet voor om. Foto: Frank de Roo

Opgericht door naamgever Jan van den Tempel, die als zelfstandig timmerman begon met - hoe kan het ook anders in ‘Zwart Nazareth’ - het produceren van jenevervaten, specialiseerde het bedrijf zich onder de tweede Jan meer in het burger- en onderhoudswerk. Onder de derde Jan volgde de utiliteitsbouw. Geinig weetje: in de periode 1960 tot 1975 bouwde men in een enorm tempo ongeveer 350 Simplex-scholen, met een bouwsysteem van gasbetonnen elementen, verspreid over het hele land.

Allround speler voor de gehele levensloop van vastgoed

Anno 2022 is Tempel Bouw uitgegroeid tot ‘een allround speler die prima in staat is de gehele levensloop van vastgoed te ontwikkelen’. ,,Van het maken van kozijnen en deuren tot grootschalige bedrijfscomplexen en renovatieprojecten. Daarnaast hebben we een schadeherstelafdeling en een bouwkundige 24 uursserviceverlening”, zegt huidig eigenaar-directeur Hans van Brakel in het AD. Hij nam het bedrijf na drie generaties Van den Tempel en een kleine veertig jaar onder leiderschap van Willem Breugem samen met diens zoon Richard in 2002 over.

Van den Tempel won in 2015 een prijs voor de transformatie van De Timmerfabriek, het markante gebouw van Wilton Fijenoord in Schiedam Foto: V.d. Tempel.

Aan lopende opdrachten, waaronder veel isolatiewerk en nieuwbouw, heeft Van Brakel geen gebrek. Daarnaast blijkt ook het steeds extremer wordende weer een belangrijke werkverschaffer. Zo denderden halverwege februari binnen een week drie niet zachtzinnige stormen voorbij: Dudley, Eunice en Franklin.

Triage toepassen en de ergste gevallen aanpakken

,,Al na drie dagen ontvingen we 1628 meldingen van stormschade. Dakpannen vlogen massaal van het dak. In die mate zelfs, dat we nog steeds bezig zijn de rommel op te ruimen die deze stormen veroorzaakten. Volledig overspoeld door de hoeveelheid hulpaanvragen, moesten we tijdens de herstelwerkzaamheden triage toepassen. De ergste gevallen, daar waar bijvoorbeeld heel het dak was weggewaaid, pakten we eerst aan.”

Dan scheelt het nog dat Tempel Bouw zich alleen bezighoudt met de zogenoemde opstalschade. Oftewel: de schade aan alle aard- en nagelvaste zaken die aan je huis ontstaan als gevolg van brand, storm en inbraak. ,,Alles wat onderdeel is van de inboedel, pakken we niet aan. Al is dat soms een flinterdunne scheidslijn”, geeft hij toe.

Lees ook: 125-jarig Bruynzeel doet niet meer aan handjeklap: ‘Vaste prijzen best spannend’

Inboedel- versus opstalverzekering

,,Een zwevende parketvloer hoort officieel bij de inboedel, maar zodra die is verlijmd is-ie onderdeel van de opstalverzekering. Net als een ingebouwde koelkast of een natuurstenen keukenblad. Tsja, je moet het maar net even weten.”

Bij schade aan dergelijke items roept Tempel Bouw regelmatig de hulp in van andere schade-experts, die zijn gespecialiseerd in duurzaam herstelwerk. Al kunnen ze ook veel zelf. ,,Want waarom meteen het hele keukenblok vervangen als er slechts een krasje op je aanrechtblad zit en je alleen dat kunt laten repareren? Dat is niet alleen voordeliger, maar ook sneller en je hebt er minder gedoe van.”

Bovendien bespaart zo’n aanpak veel nu al schaarse grondstoffen, klinkt het. ,,Het is ook nog eens beter voor het milieu.”

Lees ook: Jumbo: De groeistuipen van een familiebedrijf

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws