Nieuws Bouw
Deze jonge ondernemer bestrijdt de krappe woningmarkt met huizen uit de fabriek
Novito maakt huizen. En dan letterlijk: de Hengelose onderneming bouwt woningdelen, die op locatie als compleet huis in elkaar gezet worden – desnoods binnen een dag. Volgens directeur Niek Nijenhuis heeft industriële woningbouw de toekomst. ,,Ons concept is innovatief, duurzaam en circulair. Dat is wat de markt nodig heeft.’’

Niek Nijenhuis doet al sinds 2108 aan industriële woningbouw met Novito.
Ja, natuurlijk is hij blij met de plannen om de komende tien jaar een miljoen huizen te bouwen. Dat een 'monstercoalitie van partijen op de woningmarkt’, aldus de Volkskrant, goedkoper, sneller en fabrieksmatig het huizentekort wil tegengaan. Want dat is precies zoals Niek Nijenhuis het al sinds 2108 doet – al is het nog kleinschalig. Toch is hij niet al te hoopvol gestemd over de plannen.
Lees ook: 'Duurzaam bouwen mag best meer worden gewaardeerd'
Daarover straks. Eerst maar eens over het bedrijf van Nijenhuis: Novito. Nijenhuis (37) kwam tot de onderneming na een aantal gesprekken met zijn vader, die werkzaam was in de aannemerij. ,,De bouw is nog erg traditioneel. De aanpak is elke keer weer projectmatig, terwijl een woning eigenlijk heel standaard is. Het moet anders en het kán ook anders.’’ En dus, na een aanlooptijd van een aantal jaren, begon Novito in Hengelo in 2018 met het bedenken, ontwikkelen en maken van prefab modules van woningdelen. ,,Zoals je een kast in elkaar zet, zo moet je een huis kunnen bouwen, was ons idee. En dat hebben we helemaal uitgewerkt."
"Zoals je een kast in elkaar zet, zo moet je ook een huis kunnen bouwen, was ons idee"
Modulaire woningen uit Hengelo
Novito bevindt zich op een industrieterrein in Hengelo. Daar heeft het bedrijf twee productiehallen. In de ene worden de delen en de houtskeletbouw voorbereid, in de tweede worden de betonelementen en de speciale funderingen gemaakt. Daar worden ook de kozijnen geplaatst, al het leidingwerk voorbereid en de stenen gevels aangebracht. ,,De woningen worden modulair gemaakt, dus alles past altijd goed in elkaar’’, zegt Nijenhuis. Verschillende onderdelen, zoals de op maat gemaakte bewapening voor het beton van de wanden, worden door toeleveranciers gemaakt en in Hengelo geleverd.
Lees ook: 'Bouwen is net zoals horeca: het gaat om de details'
Als alle onderdelen gemaakt zijn, kunnen ze op een trailer naar de bouwlocatie en daar – indien nodig – in één dag in elkaar gezet. Novito bouwt woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens, starters en senioren. Ook omdat deze groepen veelal worden ‘vergeten’ door de traditionele bouwmarkt, aldus Nijenhuis. ,,Ik vind dat wij als onderneming ook een sociale verantwoordelijkheid hebben. Deze groepen mag je niet over het hoofd zien.”
Het artikel gaat door onder de foto van een Novito-bouwproject.
Locatie-ongebonden bouwen
Het is overigens niet per se één woning voor één doelgroep. De binnenwanden van de huizen zijn heel eenvoudig te verplaatsen. ,,Omdat de woningen opnieuw in te delen zijn, kunnen ze meegroeien met de eisen en wensen van de bewoners. Deze wijzigingen zorgen voor minder kosten. En als dat nodig mocht zijn, kan het huis in zijn geheel eenvoudig worden gedemonteerd en verplaatst. In feite zijn we wat dat betreft locatie-ongebonden.” Eenvoudige huizen voor betaalbare prijzen, zo benadrukt Nijenhuis. Er kan al een woning worden geplaatst voor nog geen 90.000 euro. ,,Dat is toch interessant voor woningbouwcorporaties?”
"Ook als bouwbedrijf heb je een sociale verantwoordelijkheid"
Tot dusver heeft Novito drie projecten gedraaid, in de regio. Niet heel veel, beaamt Nijenhuis. ,,We hadden graag meer gedaan en dat had zeker ook gekund. We hebben tot dusver met heel veel partijen en gemeenten gesproken. We zitten om tafel met woningcorporaties, met gemeenten. En dan ontmoeten we toch veel onbegrip. Want zoals wij het doen, dat snappen sommige ambtenaren niet altijd. ‘Hoezo binnen een half jaar een compleet project opleveren? Dat kan toch helemaal niet?’ Maar natuurlijk kan dat wel. Geef ons een stuk grond en over een half jaar staan die huizen er. We hebben de techniek, we hebben de ervaring. We werken innovatief, duurzaam en circulair. Dat is wat de markt nodig heeft.”
'Concept verkopen tegen onze voorwaarden'
De komende jaren wil Nijenhuis ‘rustig doorgroeien’. Novito is, zo zegt hij, niet van het snelle geld, niet van de grote winsten. ,,Natuurlijk willen we ons concept graag verkopen. Maar wel onder onze voorwaarden. We stampen niet snel vijf fabrieken uit de grond waar we huizen in elkaar zetten. Je moet je mensen ook meekrijgen, ze moeten weten waar ze mee bezig zijn en waarom. Dus graag naar 150 woningen per jaar, maar dan wel gecontroleerd.”
Lees ook: Houtskeletbouw: hét antwoord op aangescherpte bouwregels
Miljoen woningen bouwen in Nederland?
En dan nog even over de grootse plannen om binnen tien jaar een miljoen woningen in Nederland te bouwen. Nijenhuis is blij dat de noodzaak wordt gezien. Zeker, er is woningnood. Maar, zo zegt hij met Twentse nuchterheid: ,,We hebben de afgelopen jaren wel vaker van dergelijke plannen gehoord. Waar en hoe gaan die woningen gebouwd worden? Er zijn nauwelijks locaties om snel projecten te kunnen realiseren. Veel gemeenten hebben geen geschikte grond om woningen te mogen bouwen. Als ze die wel hebben, ligt er vaak al een eerdere afspraak met projectontwikkelaars. En die bouwen meestal geen woningen in het goedkope segment voor starters en senioren. Dus ik moet nog zien hoe al deze partijen samen dit gaan oppakken. Maar ik ben in ieder geval heel erg blij dat ze ons idee van snel en industrieel bouwen helemaal omarmd hebben. Hebben we het toch goed gezien.”