Nieuws Bouw
Orly & Endevoets Groep zet Waalwijks monument in de steiger
Het bedrijf Orly & Endevoets Groep hoopt de restauratie van de Domtoren in Utrecht op zich te nemen en is in de race voor de oude kerk in Delft. Momenteel werken ze aan de restauratie van monumentale panden in het centrum Waalwijk. Brabants Dagblad scheef erover.

Het begint al te wennen, de enorme steigerpartij rond de Krophollergebouwen in het Waalwijkse centrum. De 4400 meters aan steiger zijn het domein van de vaklieden van de Orly & Endevoets Groep, die de monumentale gebouwen reviseren. Het heet een restauratie te zijn, maar volgens bedrijfsleider Jeroen van Kempen dekt renovatie de lading beter. ,,Er is ruim twintig jaar niets aan restauratiewerk gedaan, alleen het schilderen is bijgehouden."
Mogelijk blijven de steigers rond de Krophollergebouwen nog tot dit najaar staan. Dat is afhankelijk van de gemeente Waalwijk, die een beslissing zal moeten nemen over de leien daken. Projectleider Martijn van Doesburg geeft aan dat daar mogelijk een probleem zit. ,,De leien zijn met te kleine leihaken aan de dakwand bevestigd. Doordat het dak afloopt en de grootte van de leistenen daar niet op is aangepast, liggen de onderste stenen losser en vangen ze te veel vocht op." Als een gedeelte van de leistenen wordt vervangen, wordt dat een dure en tijdrovende klus, die het beschikbaar gestelde budget van een half miljoen euro ruim overschrijdt. ,,Nieuwe leien moeten worden gehaald uit Noorwegen of Amerika en worden gekeurd. Dan kan het zomaar een half jaar langer duren", geeft Van Kempen aan. Het geeft maar aan dat verrassingen in een klein hoekje zitten bij een specialistische restauratie als deze.
Specialist
Orly & Endevoets Groep restaureert overal in het land. Het bedrijf hoopt de restauratie van de Domtoren in Utrecht op zich te nemen en is in de race voor de oude kerk in Delft. Van Kempen benadrukt dat het gaat om specialistisch werk, waarvoor de medewerkers specifiek worden opgeleid. ,,Je hebt vakkennis nodig van technieken van meer dan honderd jaar oud, zodat je de juiste materialen toepast. Je moet hier bijvoorbeeld geen cement in de voegen smeren. Dat zou funest uitpakken."
Lees ook: Centrum Waalwijk moet weer gaan bruisen
Voegwerk
Op de steiger dringt de omvang van het project pas goed door. Lood wordt vervangen, het houtwerk geschilderd, voegwerk hersteld. ,,Het is soms letterlijk werken op de vierkante centimeter", zegt Van Doesburg. Hij wijst op de groene uitslag bij het voegwerk die weggehaald moet worden met stoom. Ook een deel van een van de schoorstenen is verwijderd. Wat er mis mee was? ,,Nou, dat is nogal simpel", zegt projectleider Yuri Koelewijn. ,,We konden dat stuk er zo afpakken, het zat los." Ook de verloedering slaat toe. Zelfs op acht meter hoogte is graffiti te zien. Waarschijnlijk van binnenuit gedaan, ook een van de ruitjes is kapot.
detaillistisch
Even snel de goedkopere oplossing kiezen is lastig bij dit project. Al het werk is nauwkeurig vastgelegd in het bestek, inclusief de te gebruiken materialen voor elk onderdeel. ,,Dat is heel detaillistisch, gaat tot de precieze verfsoort die gebruikt moet worden", zegt Nicky Ruijs. Als toezichthouder van Asbo is hij twee dagen per week bij het project aanwezig. Ondanks de minutieuze planning kunnen onverwachte zaken zoals de dakpannen bij een dergelijk project altijd voorkomen, meent hij. ,,Dat ligt er maar net aan wat je aantreft. Als je zaken blootlegt, zie je pas goed in welke staat het is."
Al met al zijn de gebouwen niet in slechte staat. De Krophollergebouwen stammen uit 1931 en zijn degelijk gebouwd. Dat is volgens Van Doesburg te danken aan de tijdsgeest - in de jaren 30 werd degelijk gebouwd - maar ook aan de befaamde architect Alexander Jacobus Kropholler zelf. ,,Hij ging voor robuust en degelijk. Daar liet Kropholler zich op voorstaan."
Nieuwe leien moeten worden gehaald uit Noorwegen of Amerika en worden gekeurd. Dan kan het zomaar een half jaar langer duren