Nieuws Bouw

Deze vastgoedondernemer is juist blij met verbod op vrijstelling stikstof: 'Grootste frustratie zit bij fossiele bedrijven'

‘Hoera, wat een prachtige dag voor de natuur!’ Dat schreef vastgoedondernemer Egbert van den Bergh (49) uit Woerden, op de dag dat de Hoge Raad de stikstofvrijstelling voor de bouw verbood. Maar Van den Bergh is projectontwikkelaar en bouwt wooncomplexen. De bouwwereld zit in zak en as. Waarom is hij dan zo blij?

Morvenna Goudkade (AD) 10 november 2022

Bouw vastgoed ondernemer woerden stikstof

Vastgoedman Egbert van den Bergh bouwt met biobased materialen, zoals hout: ‘Ik sla hier tonnen CO2 op en produceer nauwelijks stikstof.' Foto: Frank de Roo

Zelf vindt Van den Bergh het helemaal niet vreemd, zegt hij in gesprek met het AD. ,,Je kan prima bouwen zonder stikstof te produceren. Sterker nog, je kan door te bouwen een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van broeikasgassen. Wij hebben in dit land de afspraak om per 2030 de uitstoot met de helft omlaag te brengen en om per 2050 klimaatneutraal te zijn. Ik hou mezelf aan die afspraak.”

De ondernemer heeft twee vastgoedbedrijven, VIOS Vastgoed en Koolstof Vastgoed. Daarmee ontwikkelt, bouwt en financiert hij vastgoedprojecten.

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Zoveelste dramatische plotwending in stikstofdossier'

'Mooie groene streep' door stikstofvrijstelling

De uitspraak van de Hoge Raad op 2 november noemt hij ‘een mooie groene streep’ door de stikstofvrijstelling voor de bouw. Hoe het dan wel moet? ,,Door niet traditioneel maar biobased te bouwen. Dat wil zeggen, met natuurlijke materialen, zoals hout en hennep. De bouw is van oudsher een grote uitstoter van CO2 en producent van stikstof, maar daar kunnen we dus iets aan doen.”

Volgens Van den Bergh zorgen klassieke bouwmaterialen, beton, steen, staal, glas, steenwol en glaswol, voor veel uitstoot tijdens de productie, en tijdens de bouw zelf veroorzaken ze extra stikstof doordat er zware machines en kranen nodig zijn. ,,Hout heeft als eigenschap dat het CO2 kan opslaan, in grote hoeveelheden. Als je houtbouw toepast heb je dus enorme voordelen.” Hij vertelt over een wooncomplex in Rotterdam dat hij momenteel aan het bouwen is.

Lees ook: Dankzij dit bedrijf kan een gezin jaar lang douchen en koken 'op drie koeien'

,,Helemaal van hout. Alleen al door de houten draagconstructie sla ik daar tonnen CO2 op, puur door te bouwen. De bouw draagt dus bij aan het terugdringen van broeikasgassen en het behalen van de klimaatdoelen. Ik produceer heel weinig stikstof, omdat de materialen veel lichter zijn en ik kan werken met lichtere elektrische machines op de bouwplaats. Als je biobased bouwt, heb je helemaal geen last van dat verbod op stikstofvrijstelling.”

Een wooncomplex in houtbouw, van ontwikkelaar Egbert van den Bergh. Foto: Frank de Roo

Sprookje van de drie kleine biggetjes

Als het zo gemakkelijk is, waarom wordt er dan niet op grote schaal biobased gebouwd? ,,De bouw is een redelijk traditionele sector. We zijn in Nederland zo ongeveer met bakstenen in de buik geboren. We leren het van jongs af aan. Het sprookje van de drie kleine biggetjes: het eerste biggetje bouwde een huisje van stro, dat was dom, het tweede biggetje gebruikte hout, maar het derde biggetje was pas echt slim, dat bouwde een huisje van steen. Nou, daar ga je al.”

"Door anders te bouwen kan je zelfs wonen in je CO2-op­slag, geweldig toch?"

Toch wordt er in de bouwwereld al veel nagedacht over biobased bouwen, weet de ontwikkelaar. ,,Bouwbedrijven willen wel. De grootste frustratie zit bij fossiele bedrijven, de betonfabrieken, de baksteenfabrieken, de steenwolproducenten.”

Hij wil een pleidooi houden, zegt hij, om de stikstofbeperking niet als bedreiging maar als kans te zien. ,,Door anders te bouwen kan je zelfs wonen in je CO2-opslag, geweldig toch? De bouwsector kan zo een heel inspirerende oplossing zijn.”

Lees ook: John gooide zijn bedrijf twee keer om en werd van traditionele melkveehouder een pionierende bosboer

Biobased bouwen duurder?

De ontwikkelaar merkt dat hij navolging vindt. ,,Op de bouwplaats in Rotterdam komen veel bezoekers, architecten, collega-bouwers, dat vind ik heel positief.”

Of het niet veel duurder is, biobased bouwen? ,,Nee, ik heb gewoon een verdienmodel. Biobased bouwen is net zo duur als gewoon bouwen maar wel veel efficiënter, dus voordeliger op de langere termijn.” Hoe nu verder? ,,O, ik wil niets anders meer dan biobased. En wat mij betreft binnenkort ook in mijn woonplaats Woerden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws