Nieuws Bouw

VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Zoveelste dramatische plotwending in stikstofdossier'

De uitspraak van de Raad van State betekent de zoveelste 'dramatische plotwending in de slechte film van het stikstofdossier'. Dat oordelen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. De ondernemers denken dat de schade, die al tientallen miljarden euro's bedroeg, weer flink hoger kan uitpakken.

ANP 2 november 2022

Bouwvakkers den haag

Bouwvakkers aan de slag in Den Haag. Foto: ANP

De hoogste bestuursrechter van Nederland zette eerder een streep door de regeling van de stikstofvrijstelling. Daardoor krijgen bouwprojecten niet meer automatisch toestemming om tijdens de bouw stikstof uit te stoten. De ondernemers klagen dat de uitspraak de economie en de energietransitie aan de ketting legt.

,,Voor zowel burgers als bedrijven heeft dit grote gevolgen", zo staat in een verklaring van de ondernemersorganisaties. Door de uitspraak zullen bouwprocedures vele malen langer gaan duren en worden vergunningstrajecten een stuk complexer, benadrukken ze. ,,Als er überhaupt nog vergunningverlening mogelijk is."

Lees ook: Bouwend Nederland: 'Nederland gaat weer op slot'

Juridisch houdbare oplossing nodig

Volgens de ondernemersvereniging komen vele woningbouwprojecten op losse schroeven te staan. Daarmee komt het oplossen van de woningnood 'ernstig in gevaar'. Ook het behalen van onze klimaatdoelstellingen komt onder nog grotere druk te staan, zo klinkt het.

VNO-NCW en MKB-Nederland berekenden eerder al dat de schade door vertraagde of uitgestelde projecten vanwege de stikstofcrisis 28 miljard euro betrof. Dit bedrag zal vanwege de uitspraak met vele tientallen miljarden euro’s oplopen, denken ze.

''Wij vragen van het kabinet om zo snel mogelijk tot een juridisch houdbare oplossing te komen voor deze enorme problematiek''

VNO-NCW en MKB-Nederland

Ondernemers vragen zich af of kabinet over voldoende uitvoeringskracht beschikt

Uit de uitspraak van de RvS komt vooral naar voren dat de stikstofuitstoot in rap tempo omlaag moet. De ondernemers vragen zich af of het kabinet wel over voldoende uitvoeringskracht beschikt. Zeker ook omdat het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes om zogeheten piekbelasters snel uit te kopen niet wordt opgevolgd.

,,Wij vragen van het kabinet om zo snel mogelijk tot een juridisch houdbare oplossing te komen voor deze enorme problematiek", aldus de VNO-NCW en MKB-Nederland. Ook moet het kabinet in gesprek met Brussel voor een oplossing. ,,Het kan niet zo zijn dat we terecht onze handtekening zetten onder Europese klimaatplannen maar tegelijkertijd geen ruimte kunnen krijgen om ze uit te voeren", aldus de verenigingen.

Lees ook: Bouwprojecten lopen vertraging op: rechter haalt streep door stikstofuitzondering

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws