Nieuws Actueel
Bouwbedrijven in Zeeland zoeken vaklui
Bouwbedrijven zijn op zoek naar personeel nu de sector na de crisis weer aantrekt. Maar het blijkt lastig om vakmensen te vinden. Een artikel in PZC.

“We moesten de laatste maanden een aantal opdrachten afslaan omdat we niet genoeg personeel hebben”, zegt Johan de Visser, directeur van bouwbedrijf Joziasse in Vlissingen. “Dat hebben we hiervoor nog nooit meegemaakt”.
Hoge personeelsvraagBouwbedrijven zoeken werknemers. Na de crisisjaren is er weer genoeg werk om mensen toe te voegen aan hun personeelsbestand. Maar het blijkt lastig om vakmensen te vinden. Tijdens de crisis vertrok een groep werknemers vanuit de bouw naar andere sectoren. Daarnaast vergrijst de bouw. Het Financieel Dagblad (FD) meldde gisteren dat 4638 leerlingen zich dit jaar inschreven voor een bouwopleiding aan het mbo: een daling van 4,4 procent. Terwijl er volgend jaar bijna zevenduizend leerlingen nodig zijn om de personeelsvraag in te kunnen vullen.
Niet populairDe Visser: “Er zijn weinig jongeren die in de bouw willen werken. Het is geen populaire sector. Jongeren werken niet meer zo graag met hun handen. Ook is er vanuit de bouwsector te weinig gedaan om hen te trekken.” Een deel van het probleem zit hem ook in het feit dat veel bouwvakkers zzp’er zijn geworden tijdens of voor de crisis. De Visser: “Vaak is het zo dat de betere werknemers voor zichzelf beginnen. Ze clusteren zich soms, dan kunnen ze ook grote opdrachten aannemen. In zo’n geval zijn zij concurrenten van ons.”
Ook Eric de Ruijsscher herkent het probleem. Hij is directeur van bouw- en infrabedrijf H4A in Sas van Gent en was tot 2015 voorzitter van afdeling Zeeland van Bouwend Nederland. “Bij ons bedrijf valt het personeelstekort nog mee. Want ook tijdens de crisis hebben we bewust mensen in vaste dienst genomen, voor het moment dat de bouwsector weer aan zou trekken. Maar ik ben bang dat het op termijn een groter probleem wordt.” Want ook De Ruijsscher ziet de toenemende vergrijzing in de bouwsector in het algemeen en in zijn bedrijf. “In 2011 was de gemiddelde leeftijd van onze werknemers 42,3 jaar, dit jaar is dat 43,1. Dat verschil valt mee, maar je ziet dat de gemiddelde leeftijd blijft toenemen. We moeten de bouw aantrekkelijk zien te maken voor jongeren”.
Jongeren enthousiasmerenDat probeert ook bouwbedrijf Schrijver in ’s-Gravenpolder te doen. Algemeen directeur Landré Schrijver: “De zorg over personeelstekort is er binnen de hele bouwsector al langer. Het vakmanschap vergrijst en verdwijnt. We proberen jonge mensen enthousiast te maken. Zo lopen jongeren van de vakhavo van het Calvijn College een dag met ons mee op de werkvloer. Daarvan werkt nu een jongen in ons bedrijf.”