Nieuws Actueel

BOVAG: autorijden wordt voor veel mensen vrijwel onbetaalbaar

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

ANP 19 september 2023

ANP190923285 1

"Het kabinet lijkt namelijk niet van plan om het meergewicht van het accupakket van elektrische auto's te willen compenseren", aldus BOVAG. Volgens de organisatie is dit "desastreus" voor het draagvlak voor de transitie naar duurzame mobiliteit. Ook de aanschafbelasting voor elektrische auto's gaat vanaf 2025 omhoog.

Automobilisten met een benzineauto of diesel moeten volgens de plannen vanaf volgend jaar flink meer accijns gaan betalen aan de pomp. Ook mensen met een oldtimer of camper worden aangepakt. Zo wordt de vrijstelling voor oldtimers (40 jaar en ouder) vanaf 2028 versoberd. De lagere wegenbelasting voor campers wordt per 2026 verhoogd van een zogeheten kwarttarief naar een halftarief. "In beide gevallen gaat het om voertuigen die relatief weinig kilometers maken en waar dus ook weinig CO2-winst te behalen valt", aldus BOVAG.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws