Nieuws Actueel

Boze Belgische vakbondsleden bij vergadering Ahold Delhaize

Tientallen vakbondsleden uit België hebben in Zaandam bij de ingang van de aandeelhoudersvergadering van winkelconcern Ahold Delhaize geprotesteerd. Met luid gejoel en leuzen tegen topman Frans Muller maakten ze duidelijk dat ze fel gekant zijn tegen de verkoop van Belgische winkels van dochterbedrijf Delhaize aan franchisenemers. Daardoor verslechteren de arbeidsvoorwaarden voor personeel en neemt de kans op baanverlies toe, vrezen de bonden ACV Puls en BBTK.

ANP 12 april 2023

ANP120423139 1

Demonstranten riepen onder andere "Franske Muller zakkenvuller" en "we zullen niet vertrekken". Leden van de socialistische vakbond BBTK vinden dat naar schatting 9200 werknemers van 128 winkels "feitelijk worden gedumpt" doordat ze overgaan naar zelfstandige winkeluitbaters.

"We laten Ahold Delhaize in de spiegel kijken. Ze verhogen het dividend met ruim 10 procent, maar die hogere winst komt op kap van het personeel. Ahold Delhaize laat zich van zijn lafste kant zien", zegt een BBTK-lid. Edwin Muller van ACV Puls vult aan dat het een wrang gevoel is dat de sociale zekerheid van veel winkelbediendes achteruitgaat terwijl onder aandeelhouders meer winst wordt verdeeld.

Stakingen

In totaal stond een groep van ruim honderd Belgische vakbondsleden voor de ingang van evenementencentrum Taets in Zaandam. Een politieagent staat erbij om in de gaten te houden of de gemoederen niet te hoog oplopen. De aandeelhoudersvergadering begint later in de middag.

Bij veel supermarkten van Delhaize staken medewerkers. De supermarktketen heeft naar verschillende supermarkten deurwaarders gestuurd om die stakingen ongedaan te maken.

De aandeelhoudersvergadering trekt meerdere actiegroepen. Milieudefensie-leden met aandelen van het winkelconcern gaan bijvoorbeeld vragen stellen over het klimaatbeleid van het bedrijf en FNV vraagt om hogere lonen voor werknemers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws