Nieuws Actueel

Brabantse bakkerij verovert met worstenbrood de wereld

Ons land telt 1,3 miljoen ondernemers en 360.000 bedrijven. Twee derde van de 7,3 miljoen werkenden vindt emplooi in het midden- en kleinbedrijf. AD was deze week op bezoek bij Houben Worstenbrood.

David Bremmer | Foto: Koen Verheijden 4 januari 2016

Bakkerij1065

Brabander Bart Houben (38) blies 2 jaar geleden het 80 jaar oude worstenbroodjes- recept van zijn opa nieuw leven in. Nu verovert hij Nederland en Europa met de ambachtelijke traktatie. ,,Ik wil de Van Dobben van de worstenbroodjes worden."

In de Eindhovense bakkerij bij Houben Worstenbrood heerst een gemoedelijke drukte. Voorzichtig leggen vier bakkers tientallen stukjes deeg op de werkbank en vullen die met varkensgehakt. Liefst drieduizend worstenbroodjes worden zo iedere ochtend aan de Hobbemastraat in de ovens geschoven. ,,Ik ben met worstenbroodjes opgegroeid," vertelt eigenaar Bart Houben, die tevreden toekijkt. ,,Mijn vader was bakker en mijn opa ook. Van mijn 12de tot m'n 20ste jaar heb ik altijd meegeholpen in mijn vrije uren."

Toen pa Houben 18 jaar geleden met pensioen ging, was zoon Bart te jong om het familiebedrijf over te nemen. Hij had andere interesses, bovendien leden steeds meer bakkersbedrijven onder de concurrentie van de grote supers. Afgelopen jaren begon het tóch te kriebelen. ,,Mijn vader bleef rond sinterklaas en kerst altijd worstenbroodjes maken en met groot succes. Zijn broodjes waren en zijn de állerlekkerste." Houben besefte op een dag dat er geen bekend merk worstenbroodjes bestaat. ,,Ze worden overal in Brabant gebakken, maar vrijwel alleen lokaal."

De Eindhovenaar besloot daarop grootvader's uit 1935 stammende familierecept van stal te halen en zocht er leveranciers bij. ,,Alleen de beste ingrediënten zijn goed genoeg. Zo haal ik mijn vlees bij de Heydehoeve, een duurzame varkenshouderij die het beste varkensvlees van Nederland levert."

Voor lezers buiten Brabant: een worstenbroodje is iets totaal anders dan een saucijzenbroodje. ,,Veel mensen weten dat niet. Een saucijzenbroodje is gemaakt van bladerdeeg en daardoor bijzonder vet. Een worstenbroodje is gemaakt met brood en véél gezonder."

Op een festival in Amsterdam beleefde 'Houben Worstenbrood' 2 jaar geleden zijn première. Met succes: al snel kwamen er steeds meer vragen naar 'die geweldige worstenbroodjes'. ,,Onder meer Eindhoven Airport vroeg ons te gaan leveren." Inmiddels levert Houben aan groothandels, staat hij op festivals en proefde laatst minister Kamp van Economische Zaken hoogstpersoonlijk zijn worstenbroodjes op een groot event van Google.

Dit jaar volgde het voorlopige hoogtepunt: de Brabander mocht tijdens de World Expo in Milaan 6 maanden lang op het Nederlandse paviljoen zijn lekkernij serveren. ,,We verkochten er 20.000 per maand. Bijna iedereen vond onze worstenbroodjes lekker."

Direct naast de bakkerij heeft Houben een gezellig winkeltje ingericht waar Eindhovenaren een broodje kunnen halen. De kop koffie uit de fraaie Italiaanse espressomachine komt er gratis bij. Voor de prijs hoeft niemand het te laten: slechts 1,50 euro. Het succes smaakt naar méér: Houben wil in Amsterdam en Rotterdam voet aan de grond krijgen en is in gesprek over levering in België en Duitsland. ,,Over vijf jaar wil ik de Van Dobbe of Kwekkeboom van de worstenbroodjes zijn."

Naam: Houben Worstenbrood

Omzet: 'Houden we voor ons'

Personeel: 10 mensen

Winst: 'Zie omzet'