Aangeboden door Ondernemen tegen Eenzaamheid

Branded Content Actueel

Kletsmaatjes onderneemt tegen eenzaamheid: ‘Nieuwkomers voelen zich thuis’

Een nieuwe taal leer je door veel te oefenen. Mits je daarvoor de gelegenheid krijgt. Dat is precies waarin Kletsmaatjes ondersteunt, vertelt sociaal ondernemer Sylvia de Groot Heupner van Stichting Het Begint met Taal. ,,Wij koppelen vrijwilligers aan nieuwkomers voor laagdrempelige online ontmoetingen. Met hulp van het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid worden dat er gelukkig steeds meer.”

Esmee Weerden 14 september 2023

Kletsmaatjes KPN

Foto: Ruud Voest.

Dat vele oefenen is niet altijd makkelijk voor nieuwkomers. De drempel om zomaar iemand aan te spreken is vaak hoog. Taalvrijwilligers bieden in dat geval een uitkomst, maar in coronatijd was het lastig mensen te verbinden. Zo ontstond het idee van Kletsmaatjes. Sylvia: ,,Vanuit Stichting Het Begint met Taal zagen we dat veel nieuwkomers geen enkele mogelijkheid hadden om Nederlands te praten. Tegelijkertijd waren er veel Nederlanders die eenzaam thuis zaten. Juist in deze tijd was contact extra belangrijk en de materialen, systemen en trainingen voor taalcoaching hadden we als landelijk platform toch liggen.”

Kletsmaatjes bleek een groot succes.

Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en sociale organisaties versterken die zich daarvoor inzetten.

Minder eenzaam

Neem bijvoorbeeld scheikundeleraar Adem (49). Hij is twee jaar geleden met zijn gezin uit Turkije naar Nederland gekomen. Hij werkt vrijwillig als technisch onderwijsassistent op een middelbare school in Haarlem. Dit jaar gaat hij zijn lesbevoegdheid halen, zodat hij over een tijdje zijn beroep officieel mag uitoefenen. Via Kletsmaatjes kwam Adem in contact met [Madeleine]. Zes maanden lang hadden zij een keer per week online contact.

Adem: ,,Ik was erg verlegen om in het Nederlands te praten. Door veel te praten met mijn Kletsmaatje, ging het steeds beter. Ik heb veel met mijn Kletsmaatje over het Turkse en Nederlandse onderwijssysteem gesproken. Op deze manier leerde ik de Nederlandse cultuur goed kennen. Kletsmaatjes is heel waardevol voor mij geweest, ik voelde mij daardoor snel thuis in Nederland.”

“Mijn Kletsmaatje betekent heel veel voor mij. Ik hoop haar binnenkort in het echt te ontmoeten”

Marichka

Aan de manier waarop de Oekraïense Marichka (31) Nederlands praat, zou je niet zeggen dat ze nog maar een jaar in Nederland is. Toch vond ook zij het heel moeilijk om een gesprek in het Nederlands te beginnen. ,,Dankzij mijn Kletsmaatje weet ik dat mijn uitspraak begrijpelijk is voor Nederlanders. Ik kon die angst dus snel loslaten.”

Haar Kletsmaatje is een grote emotionele steun voor haar. En dat niet alleen. De officiële periode van Kletsmaatje is afgelopen. Maar Marichka en haar Kletsmaatje zijn vriendinnen geworden, dus zetten ze de gesprekken wekelijks voort. ,,Mijn Kletsmaatje betekent heel veel voor mij. Ik hoop haar binnenkort in het echt te ontmoeten.” Precies dat is de reden waarom Sylvia nooit meer is gestopt met Kletsmaatjes. ,,Het was een tijdelijk initiatief, maar Kletsmaatjes betekent zoveel voor nieuwkomers dat we na Corona doorgegaan zijn met het project.”

“We brengen mensen met elkaar in contact die elkaar anders nooit zouden ontmoeten”

Sylvia

Kennis delen

Aan nieuwkomers geen gebrek. Zo’n 600.000 mensen willen graag de Nederlandse taal oefenen. Aan vrijwilligers daarentegen is altijd een tekort. Sylvia: ,,In de waan van de dag doe je van alles om zo veel mogelijk nieuwkomers te matchen, soms mist de focus op het grotere geheel. In ons geval: hoe koppelen we zoveel mogelijk taalmaatjes aan elkaar, zodat we eenzaamheid kunnen bestrijden. Ik ben dan ook heel blij dat we met Kletsmaatjes onderdeel zijn van het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid. Het zet ons aan tot nadenken over onze strategie, hoe we kunnen opschalen en welke middelen we hiervoor in moeten zetten.”

Dit hoeft Sylvia niet alleen te doen. ,,Het fijne aan het programma vind ik de ontmoetingen met andere ondernemers, die tegen vergelijkbare dingen aanlopen. Het is heel waardevol om kennis met elkaar te delen en je eigen onderneming door te ontwikkelen met financiële hulp vanuit het programma.”

Het bedrijfsleven betrekken

Zo is het aantal vrijwilligers en coördinatoren de afgelopen tijd fors toegenomen en zijn systemen en processen verbeterd. Sylvia: ,,Impactmetingen zijn daarvan een goed voorbeeld, waarmee we analyseren hoe nieuwkomers hun Nederlandse spreekvaardigheid hebben ontwikkeld en wat het contact tussen Kletsmaatjes heeft opgeleverd. Verder weten we als onderdeel van onze strategie, steeds meer bedrijven te bereiken die hun werknemers aanmoedigen om als Kletsmaatje aan de slag te gaan. Een win-win voor alle partijen. Bedrijven vinden het interessant om maatschappelijk betrokken te zijn en nieuwkomers leren naast taal ook meer over de Nederlandse arbeidsmarkt en de werkcultuur. Onze programma’s voor werkgevers leveren veel op.

Daarnaast organiseren we sinds kort ook evenementen, die het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid mogelijk maken. KPN en het Oranje Fonds bieden de doelgroepen van alle partners in het programma geregeld kaartjes aan voor musea of voetbalwedstrijden. Marichka: ,,Ik ben een keer naar het Rijksmuseum geweest en heb daar andere nieuwkomers van mijn leeftijd ontmoet. We zijn vriendinnen geworden.” Sylvia: Dat vind ik nou zo mooi aan Kletsmaatjes en onze deelname aan Ondernemen tegen Eenzaamheid. ,,We brengen mensen met elkaar in contact die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.”

Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en sociale organisaties versterken die zich daarvoor inzetten.