Aangeboden door Ondernemersportaal

Branded Content Actueel

Magic Hairz: de sociale barbier van Den Haag

In het Haagse Laakkwartier staat een bijzondere broedplaats. Jongeren uit de wijk die het kappersvak willen leren krijgen hier een kans. De eigenaar Deepak Mahabier biedt ondersteuning bij het starten van een eigen zaak.

Anke Derkse 19 september 2023

Magic Hair kapper den haag branded content

Magic Hairz is een begrip in het Laakkwartier. Met een vriendelijke glimlach en warme Caraïbische klanken word je ontvangen door Deepak Mahabier, ook bekend als ‘Langa’. Geboren en getogen in Suriname heeft Deepak zich het vak van barbier zelf eigen gemaakt.

Als jochie van 13 ontdekte hij dat hij er goed in was en hij had er plezier in. In korte tijd leerde hij de prachtigste figuren te scheren en ontwikkelde hij zich verder tot echte vakman. Toen hij twaalf jaar geleden naar Nederland verhuisde, opende hij een zaak in Den Haag. Inmiddels zit hij dertig jaar in het vak en heeft hij al menig barbier opgeleid, waaronder zijn zoons.

"Als een jongere laat zien dat hij wil leren, zet ik me er volledig voor in"

,,,Veel jongens die het moeilijk hebben thuis en op school, komen bij mij om het kappersvak te leren. Ik ga dan altijd eerst in gesprek met zo’n jongen om te ontdekken of hij echt gemotiveerd is en of hij Nederlands spreekt. Wanneer ik een stoel vrij heb, stel ik die ter beschikking. De eerste maanden staat zo’n jongen gewoon bij mij op de loonlijst en mag hij zich gaan bewijzen. Daar hoort ook bij dat je op tijd komt en je best doet. Jongens die niet gedisciplineerd zijn stuur ik weg. Als een jongere laat zien dat hij wil leren, zet ik me er volledig voor in."

,,Ik laat ze ook altijd eerst mijn eigen verhaal lezen op mijn website. Dan weten ze waar ik vandaan kom en wat je kunt bereiken als je echt je passie volgt en er voor gaat. Ik krijg ook regelmatig stagiaires van ROC Mondriaan. Ze hebben me wel eens gevraagd of ik misschien les wil komen geven op het ROC. Wie weet ga ik dat in de toekomst nog eens doen, maar voorlopig heb ik daar geen tijd voor.”

"Het sociale aspect is minstens zo belangrijk aan het kappersvak als het vaktechnische”

Luisteren net zo belangrijk als knippen

Magic Hairz heeft in de loop der jaren verschillende filialen erbij gekregen in meerdere steden door het land. Dat zijn allemaal barbiers die stuk voor stuk door Deepak zijn opgeleid. ,,Nee, het zijn geen zaken van mij, maar ze mogen mijn bedrijfsnaam gebruiken.” Een bijzondere constructie. Bang dat hij hierdoor klanten verliest is Deepak nog nooit geweest.

,,Sterker nog, het is juist mijn bedoeling dat de jongens die door mij zijn opgeleid hun zelf opgebouwde klantenkring meenemen. Dat verdienen ze gewoon en zo kunnen ze hun eigen zaak steeds meer uitbouwen. Bij ons in Den Haag komen toch wel weer elke keer nieuwe klanten. Ze komen niet alleen omdat we hen goed knippen en scheren, maar ook voor de sfeer en om hun verhaal kwijt te kunnen. We hebben hier best veel klanten die thuis problemen hebben; financieel of sociaal-emotioneel. Ik probeer hen dan een hart onder de riem te steken en soms van wat advies te voorzien. Gewoon, zoals een goede buur of vriend zou doen. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk aan het kappersvak als het vaktechnische.”

Ondernemersportaal helpt bij Energiescan en meer

Dat de zaken van het begin af aan goed gaan in Den Haag, blijkt wel uit het feit dat Deepak is begonnen in een half pand en al na anderhalf jaar de andere helft erbij heeft gehuurd. In die laatste ruimte zat tot dat moment een Chinees winkeltje. ,,Toen die mevrouw stopte met haar zaak, hoefde ik alleen maar de muur weer open te breken die ik er destijds in had gemaakt. Vergunningen van de gemeente hoefde ik niet aan te vragen, want het had al de functie van detailhandel.”

Deepak heeft goed contact met de gemeente Den Haag, vooral in de persoon van Mustapha Habchi, bedrijfscontactfunctionaris van het Ondernemersportaal Den Haag. De ondernemer weet de gemeente bij vragen en knelpunten te bereiken en wordt geïnformeerd over de gemeentelijke plannen. Zo heeft Deepak aangegeven dat hij graag iets wil doen aan duurzaamheid. Via het Ondernemersportaal heeft hij een Energiescan aangevraagd.

Mustapha Habchi: ,,Met deze scan weet Deepak straks precies hoeveel energie hij verbruikt en waaraan. Vervolgens maken we een plan van aanpak om te bekijken waar er energie bespaard kan worden en op welke manier. Vanuit het Ondernemersportaal helpen wij ondernemers om zo’n Energiescan aan te vragen. Het kan de ondernemer veel geld besparen en tegelijkertijd levert hij zo een positieve bijdrage aan het milieu en de verduurzaming.”

Gezamenlijk optrekken

Ondernemers kunnen altijd met hun vragen terecht bij het Ondernemersportaal. Op dit moment is Mustapha bezig om de organisatiegraad bij ondernemers in de wijk te versterken.

,,Als de ondernemers verenigd zijn kunnen ze bijvoorbeeld kijken naar collectief inkopen van een bedrijfsafvalcontract. Ook kunnen ze richting de gemeente en andere organisaties gezamenlijk optrekken om de belangen zo goed mogelijk te behartigen”, aldus de bedrijfscontactfunctionaris. ,,Ik sta zeker open voor samenwerking met andere ondernemers in de wijk. Samen sta je sterk”.

Mustapha Habchi is één van de bedrijfscontactfunctionarissen van het Ondernemersportaal Den Haag en werkzaam in stadsdeel Laak. Zijn taak is om de verbinding te leggen tussen ondernemers in Laakkwartier en de Gemeente. Hij is te bereiken via 06-25726499 en mustapha.habchi@denhaag.nl.