Aangeboden door Ministerie van SZW

Branded Content Actueel

Anticiperen en snel schakelen: waarom Tim Coronel altijd met een RI&E werkt

Voor Tim Coronel, de bekende oud-coureur en tweelingbroer van Tom, gaan veiligheid, snelheid en efficiency hand in hand, óók als ondernemer. Op de kartbaan én op de werkvloer van zijn andere bedrijven. De veiligheid in zijn bedrijven houdt hij op orde mede dankzij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), die hij na twintig jaar steeds makkelijker en efficiënter uitvoert. 'Maak de RI&E een vast onderdeel van jouw bedrijfsproces, zodat je daarna weer verder kunt werken aan je onderneming.'

Martin Brester 12 juni 2023

Tim coronel ri e

Tim Coronel op recent archiefbeeld. Bron: ANP Foto

Wat is een RI&E?

Met een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) breng je alle arbeidsrisico's binnen je bedrijf of organisatie in kaart, en daarmee ga je aan de slag om die risico’s weg te nemen of te verkleinen.. Het doel is om gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen in je bedrijf te voorkomen. Een RI&E is wettelijk verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst. Voor het niet hebben van een RI&E kun je een boete krijgen. In de afgelopen jaren zijn toezicht en handhaving vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie geïntensiveerd.

Gezonde en veilige werkomgeving

De bekende race-tweelingbroers Tom en Tim Coronel houden natuurlijk van snelheid. In een racewagen, en op de werkvloer van de bedrijven die ze in de loop der jaren hebben opgericht zoals de kartbaan. ,,Veiligheid, snelheid en efficiënt werken gaan daarbij hand in hand en daarvoor is de RI&E ideaal”, zegt Tim. ,,Als ondernemer ben je druk bezig met de dagelijkse gang van zaken, en soms zitten er te weinig uren in een dag, maar je moet er gewoon tijd voor maken. Maak van de RI&E een vast onderdeel van je bedrijfsvoering, als je ‘m eenmaal hebt, kun je hem sneller en efficiënter uitvoeren. En de kans op ongelukken op de werkvloer wordt een stuk kleiner en je houdt dan meer tijd over voor andere dingen. Wat is daar ingewikkeld aan? Een RI&E houdt je een spiegel voor op alle vlakken van je onderneming. Welke risico’s er zijn, en welke acties en stappen moet je nemen om die op te lossen? Dat is toch fantastisch?"

'Veel ondernemers zien een RI&E alleen als iets dwingends, maar het is eigenlijk vooral een handig en belangrijk hulpmiddel voor een gezonde bedrijfsvoering.'

Hoe begin je aan een RI&E

Toen Tim en Tom als beginnend ondernemers in 2000 een indoor-kartbaan oprichtte maakten ze een RI&E en kregen ze de risico’s op de kartbaan en de hal goed in beeld. “Onze eerste RI&E maakten we een paar jaar nadat we waren begonnen. Toen kwam er iemand langs van de arbodienst om met ons mee te kijken. Dat werkte prima in het begin. We moesten bijvoorbeeld iets doen om de luchtkwaliteit in de hal te verbeteren vanwege de uitstoot van uitlaatgassen. Toen hebben we elektrische karts geïntroduceerd. Schoner, veiliger én efficiënter, zowel voor de consument als voor onze medewerkers. In de jaren erna hebben we dankzij de RI&E steeds meer zaken aangepakt om de werkomgeving gezonder en veiliger te maken.”

Elk jaar checken en bijhouden

Naast de indoor-kartbaan heeft Tim nog andere bedrijven, zoals een klimhal, glow-golfhal, een lasergame-arena, drie sportscholen, een FEBO en een DeliFrance. Met in totaal 120 man in dienst vraagt dat om structuur en planning. Nu is de RI&E een vast onderdeel in ons bedrijf, we handelen er dagelijks naar en voeren hem al twintig jaar elk jaar uit. En tegenwoordig doen en kunnen wij het helemaal zelf. We houden dagelijks een to-do-lijst bij. De acties die uit onze RI&E voortkomen, komen staan daar ook in. Ik ben blij dat een RI&E de actiepunten aangeeft in volgorde van belangrijkheid. Samen met iemand in het bedrijf loop ik alles van onze lijst af, en zie dan bijvoorbeeld: daar zijn we vergeten de boormachines te keuren, of daar staat een vat olie boven een houten vloer. Oplossen, afvinken, en door!"

Je doet het samen met de werknemers

Oplossen en afvinken klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je al een RI&E hebt. ,,Dat is het ook." zegt Coronel. ,,Veel ondernemers zien een RI&E alleen als iets dwingends, maar het is vooral een belangrijk en handig hulpmiddel voor een gezonde bedrijfsvoering. Het levert je zo veel op! En als je dat dagelijks in de praktijk brengt, kost het je ieder jaar minder tijd en moeite. Wij bespreken het ook met onze werknemers wat we kunnen verbeteren of welke risico’s we moeten wegnemen. Daardoor krijg je zicht op knelpunten, en die wil ik natuurlijk oplossen. Bijvoorbeeld over onze bedrijfskleding. Een paar jaar geleden wilde niemand die dragen, en werkten ze het liefst in hun eigen spijkerbroek en gympies. Nu wil niemand meer zonder schoenen met stalen neuzen en de speciale werkkleding werken. De broeken hebben een ergonomische pasvorm, kniebeschermers, reflectie-effecten zodat je goed zichtbaar bent, zakken en lussen voor gereedschap. Dat werkt veiliger, het zit comfortabeler en het staat ook leuker als homogeen bedrijf. "

'Een RI&E houdt je een spiegel voor op alle vlakken van je onderneming. Welke risico's zijn er, en welke acties moet je nemen om die op te lossen? Een RI&E zorgt ervoor dat je de juiste stappen neemt om risico's weg te nemen.'

Up-to-date houden

Een RI&E moet je ook up-to-date houden. Is er iets veranderd in het bedrijf, zijn er bijvoorbeeld nieuwe machines of een nieuw pand? Een update doe je minimaal eenmaal per jaar. Tim: ,,Na de zomer, in september, is voor ons een aangewezen moment om de update van de RI&E op te pakken,. ,,Ik zet onze RI&E elk jaar automatisch in mijn agenda. Iemands verjaardag zet je toch ook in je agenda, waarom dan je RI&E niet? Maak van een RI&E een vast onderdeel van je bedrijfsproces, zodat je daarna weer verder kunt werken aan je onderneming."

Tim Coronel heeft misschien een voorsprong op andere ondernemers, want als autocoureur zit veiligheid en het nadenken over risico’s in zijn bloed. En hij heeft al een RI&E. ,,Zeker, in onze racesport zijn we continu bezig met van tevoren nadenken hoe de nabije toekomst eruitziet, namelijk de eerstvolgende bocht, de race. Dat zit in ons DNA. Je kunt niet onbezonnen een bocht induiken, je wilt zo snel mogelijk maar ook met zo min mogelijk risico’s racen. Je moet snel inschatten hoe de situatie is, anticiperen hoe je uit de bocht komt en na afloop analyseren hoe je het een volgende keer nóg beter kunt doen. Dat doe ik in de raceauto, en op de werkvloer van mijn bedrijven. Anticiperen en snel schakelen."

Kickstart RI&E

Doe mee met de Kickstart RI&E op www.weekvanderie.nl De Kickstart bevat drie video's en concrete to-do's die je op weg helpen met jouw RI&E. Zo zetten we samen de eerste stap op weg naar gezonder en veiliger werken!


tracking pixel

Recent was Tim Coronel te gast bij De Ondernemer Live en had hij het onder meer over de manier waarop zijn bedrijven omgaan met de RI&E. Hieronder kun je het fragment terugkijken.