Nieuws Actueel

Deze baas in de bouwsector is de beste ondernemer ter wereld

De Braziliaan Rubens Menin (62), oprichter en topman van het Braziliaanse bouwbedrijf MRV Engenharia, is zaterdag in Monaco gekozen tot wereldondernemer van het jaar, schrijft het AD. ,,Een gezonde bouwsector komt ontelbaar veel mensen waar dan ook ter wereld ten goede", zei Menin in zijn dankwoord.

AD Foto: Twitter / EY 19 juni 2018

Rubens menin

MRV

Menin staat aan het hoofd van een onderneming die vooral actief is in de woningbouw voor de lagere sociale klassen in Brazilië. Zelf is Menin ook van eenvoudige komaf. Hij startte zijn bedrijf op zijn 21ste als klein bouwbedrijfje en bouwde dat uit tot een van de grootste bouwfirma's van het land. MRV is nu een van de constructeurs van de woningen in het overheidsprogramma 'Minha Casa Minha Vida' (Mijn Huis Mijn Leven), dat Brazilianen met een laag inkomen in staat stelt een eigen huis te kopen.

Lees ook: De slimme speaker van dit innovatieve bedrijf brengt artiest en fan dichter bij elkaar

Ernst & Young

Het juryrapport van de door het consultancybureau Ernst & Young organiseerde verkiezing loofde Menin vooral om die reden. ,,Zijn passie is om een rechtvaardiger en gelijkmatiger samenleving te verwezenlijken. Menins innovatieve geest en ondernemingszin maken van MRV een nuttige onderneming", zei juryvoorzitter Jim Nixon, topman van Nixon Energy Investments.

Eerste Zuid-Amerikaan

Menin is de eerste Zuid-Amerikaan die de prijs krijgt in de twintigjarige geschiedenis van de verkiezing. ,,Dit is mooi voor mij, mooi voor het bedrijf en mooi voor Brazilië. Mijn leven lang is het mijn doel om mensen die het zich tot dan niet konden permitteren, de waardigheid van een eigen huis te geven. Zonder emancipatie is er geen economische groei. Deze prijs is een stimulans om daarmee door te gaan", zei hij tegen de Financial Times.

Actief in 150 steden

Menins bedrijf bouwde in heel Brazilie meer dan 320.000 huizen en appartementen. In de 150 steden waar het bedrijf actief is, woont één op de tachtig inwoners in een gebouw van MRV. Met een bouwmethode van betonnen muren trekt het bedrijf een gebouw van vier verdiepingen en zestien woningen op in minder dan tien dagen. MRV behaalde in 2017 een omzet van 1,44 miljard dollar en een nettowinst van 197 miljoen dollar. De onderneming heeft 24.000 werknemers in dienst.