Nieuws Actueel

'Bredanaar shopt hier nog te weinig'

Koert Vermeulen, de nieuwe centrummanager, ziet voldoende kansen om de binnenstad op te waarderen. Dat schrijft BN De Stem.

Paul Verlinden | Foto: Ramon Mangold 21 oktober 2016

Koert Vermeulen centrummanager Breda

Zorgen dat winkeltijden in de Bredase binnenstad in de belangrijke decembermaand goed op elkaar zijn afgestemd. Dat is een van de opgaven die centrummanager Koert Vermeulen zich voor de komende tijd gesteld heeft. "Ik wil bij de twintig grootste winkelbedrijven inventariseren wanneer ze extra avonden open zijn. Dat heb ik ook gedaan binnen de Facebookgroep voor centrumondernemers. Als ik daar een duidelijke lijn uit kan halen, leg ik die voor aan de rest van de winkeliers, zodat we een uniform beleid hebben en het duidelijk is voor de consument", zegt Vermeulen. Dat geldt ook voor tweede kerstdag, die dit jaar op een maandag valt. "Het werkt heel verwarrend als de ene winkel dan wel open is en de andere niet."

Praktische en organisatorische zaken

Het zijn vooral praktische en organisatorische zaken waar Vermeulen zich nu mee bezig houdt. In september volgde hij Annemiek Verstappen op, die in juli - na een half jaar - stopte als centrummanager. Volgens het Ondernemersfonds, die haar aangesteld had, was Verstappen erg gericht op de ontwikkeling van de binnenstad, terwijl er meer behoefte was aan iemand die zich bezighoudt met de organisatie van het fonds en de ondernemers in de stad.

Ondernemersfonds

Vermeulen was al bekend met Breda omdat hij zich in 2015 bezig heeft gehouden met de opzet van het Ondernemersfonds, dat in 2016 gestart is. Het fonds wordt gefinancierd door de ondernemers zelf en richt zich op de ontwikkeling van de binnenstad en aanloopstraten. Dan gaat het onder meer om aankleding van de straten, organiseren van activiteiten en promotie.

Kernwinkelgebied

Het bestuur van het Ondernemersfonds bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse horeca- en winkelgebieden in het centrum. Met name de organisatie van het kernwinkelgebied (zoals Tolbrugstraat, Eindstraat en Ginnekenstraat) vraagt nogal wat aandacht. Een volgende stap, is samenwerking tussen de winkelgebieden, met name waar ze aan elkaar grenzen. "Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kernwinkelgebied vanaf het einde van de Ginnekenstraat richting het Van Coothplein beter aansluit op het gebied Oranje-Zuid. Zodat bezoekers doorlopen naar bijvoorbeeld de Wilhelminastraat en verder."

City-marketingorganisatie

Momenteel werkt de gemeente aan de nieuwe city-marketingorganisatie die naar verluidt in 2017 zal worden opgezet. Die organisatie zal Breda voor een belangrijk deel naar buiten toe promoten. Vermeulen vindt het belangrijk dat er ook aandacht is voor de eigen inwoners. "De Bredanaar zelf komt nog te weinig in de stad om te winkelen. Er is veel concurrentie van winkelgebieden elders in de stad en omliggende gemeenten."

Uitstraling winkelstraten

Met zaken als parkeren en bereikbaarheid valt nog een slag te winnen. "Maar ook door de stad nog gezelliger te maken. Zo'n nieuw evenement als Winterland Breda gaat daar bijvoorbeeld aan bijdragen. Maar je kunt ook nog meer doen aan de uitstraling van de winkelstraten, door er goed straatmeubilair neer te zetten en te zorgen voor passende sfeerverlichting."

Daghoreca

Een goede ontwikkeling is volgens hem de komst van veel nieuwe daghoreca in de stad, zoals koffiezaken, lunchrooms en ijssalons. "Dat hoort bij het nieuwe winkelen. Mensen gaan een lamp, of een jas of een boek kopen en willen dan ook even wat eten of drinken in de stad. Met een breed aanbod aan daghoreca wordt de stad aantrekkelijker en verleng je de verblijfsduur van de bezoeker in het centrum."

Leegstand

Met de leegstand in de binnenstad valt het nu mee. "Volgens de laatste cijfers zitten we op 7 procent. Als je dat vergelijkt met andere steden, is dat in deze tijd niet slecht."

Gerelateerde artikelen

Klant lijkt weg naar stationswinkels kwijt

Kleine steden dupe van winkelfailissementen

Horecavrouw Koomans opent derde café in stadshart Breda