Nieuws Actueel

Bredase onderneemsters beginnen vrouwvriendelijk taxibedrijf

Corina de Laat en Ramona Vleugels beginnen vanaf juli met vrouwvriendelijk taxibedrijf Taxi Diamond Breda, meldt BN/de Stem. ,,Veel dames zijn selectief bij wie ze instappen, vinden het prettiger om met een vrouw mee te rijden.”

Jacques Hendriks | Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs 12 juni 2017

Taxi Diamond Breda

24 uur per dag

Een vrouwvriendelijke taxi. Het fenomeen is al langer bekend. In Pakistan, Mexico, Turkije, Rusland maar ook de Nederlandse steden Arnhem, Den Haag, Eindhoven en (tot voor kort) Tilburg rijden ze met een vrouw achter het stuur. Breda telt er binnenkort twee: Ramona Hermans is in december 2016 begonnen met haar eenvrouwsbedrijf Cabwoman. Met ingang van 1 juli beginnen Corina de Laat en Ramona Vleugels met hun Taxi Diamond Breda. ,,We zijn 24 uur per dag beschikbaar. Daarmee zijn we uniek in Breda", zeggen deze dames stellig.

Niet op hun gemak

Corina is al vijftien jaar taxichauffeur, Ramona sinds drie jaar. Met grote regelmaat horen ze van vrouwelijke klanten dat ze zich niet op hun gemak voelen in een taxi. Corina: ,,Het zijn vooral jonge meisjes die na een avondje stappen bij de Haven op zoek gaan naar een vrouwelijke chauffeur. Dán pas stappen ze in, omdat ze slechte ervaringen hebben met mannen. Ze krijgen soms rare vragen, zoals: 'ben je alleen thuis vanavond?'. Of ze horen: 'lekker kontje heb jij'."

Pink Lady Cabs

Ramona Hermans reed eerst een half jaar in dienstverband in een taxi en hoorde dezelfde geluiden. ,,Veel dames zijn selectief bij wie ze instappen, vinden het prettiger om met een vrouw mee te rijden." Veel van de al bestaande 'vrouwentaxi's' zijn roze: 'pink lady cabs'. Ook de Cabwomancar is dieproze, met zwart.

De dames van Diamond Taxi gaan daar slechts deels in mee, met gekleurde magneetstickers op de deuren. Ramona Vleugels: ,,In het weekend en 's nachts willen we opvallen, dus krijgt ons taxibord roze licht. Corina: ,,Maar doordeweeks niet, want dan rijden we ook 'gewoon' zakenmensen. Vrouwen én mannen." Daarin zijn de drie chauffeuses eensgezind. Ze mogen en willen geen onderscheid maken tussen man en vrouw. Iedereen is in principe welkom. Ze merken allemaal dat ook veel mannen het fijner vinden om met een vrouw mee te rijden. ,,Geeft ze een veiliger, warmer en huiselijker gevoel", zegt Ramona Vleugels.

Lees ook: Cabture koppelt taxi's aan adverteerders

Seksistische opmerkingen

Een vrouwelijke bestuurder moet zelf wel tegen een stootje kunnen. Met name in de nachtelijke uren krijgen ook zij wel eens seksistische opmerkingen te horen. Corina lacht: ,,Soms vragen ze of ze in natura kunnen betalen. Of van die jonge mannekes zeggen: 'hé chauffeurke, ga je met mij mee?' Dan antwoord ik: 'ik weet niet op welke types jij valt, maar ik val al onder de categorie 'oma', hoor...' Dan weten ze meteen niks meer te zeggen..."

Uitbreiden

Ambitieus zijn de ondernemers stuk voor stuk. Ramona Hermans gaat binnenkort Cabwoman uitbreiden met meer (vrouwelijke) chauffeurs. De dames van Taxi Diamond streven ernaar binnen een jaar met meer dan één auto rond te kunnen rijden. Corina: ,,Mijn dochter is bezig met haar papieren, die komt er straks ook bij." (JH)