Nieuws Actueel
Britten woedend om belastingdeal Google
Britse politici én burgers zijn boos over de controversiële deal die de Britse belastingdienst 2 weken geleden sloot met Google. De internetgigant hoeft slechts 130 miljoen pond af te dragen aan achterstallige belasting: minder dan de hoogste baas per jaar verdient. Dit bericht het AD vrijdag.

De fiscus onderzocht de aangiftes van Google sinds 2005 en besloot dat het bedrijf 130 miljoen pond aan achterstallige belasting moet betalen. Topmensen van Google zijn hard aangepakt door Britse politici tijdens een verhoor over de regeling.
"De Britse belastingbetaler is heel kwaad. Hoor je onze boosheid in mijn stem?" roept commissievoorzitter Meg Hillier tijdens de eerste minuten van het verhoor. Ze wijst erop dat de hoogste Google-baas 138 miljoen pond per jaar krijgt: in zijn eentje verdient hij meer dan Google nu aan 10 jaar achterstallige belasting moet betalen.
Andere planeetVervolgens vraagt ze een van de aanwezige Google-bestuurders, Matt Brittin, wat hij verdient. "Daar heb ik geen exacte cijfers over", is de reactie. Brittin wordt ronduit uitgelachen door de onderzoekscommissie na dit antwoord. "U weet niet wat u verdient?! U leeft echt op een andere planeet", roept Hillier.
Op de meeste vragen die volgen, reageren Brittin en Google-vicepresident Tom Hutchinson vrijwel hetzelfde: dit bedrag van 130 miljoen is vastgesteld door de Britse belastingdienst, wij houden ons aan de regels. Maar daar ligt juist het pijnpunt in deze zaak. Net als veel andere multinationals gebruikt Google allerlei ingewikkelde constructies om die regels in hun voordeel om te buigen, om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Zo kan het dat de internetgigant jaarlijks een miljardenomzet draait in Groot-Brittannië, terwijl het maar een paar miljoen belasting afdraagt.
IerlandHet bedrijf heeft bijvoorbeeld zijn Europese hoofdkwartier in Ierland, omdat daar de vennootschapsbelasting relatief laag is. Google bouwt een nieuw gigantisch kantoor in Londen, ter waarde van 1 miljard euro. Maar het kantoor in Ierland blijft het hoofdkwartier, zegt Brittin. "Ierland is de juiste plek voor ons, omdat het personeel meerdere talen spreekt." Weer wordt hij uitgelachen door zijn ondervragers. "Niet om de belastingvoordelen?" vraagt er een ongelovig. Brittin aarzelt: "Dat was een van de redenen, net als de lage onroerendgoedprijzen en de goede internetverbindingen in Ierland."
Deze belastingrel is niet de schuld van Google, maar van het systeem, vindt Hutchinson. "Het is duidelijk dat het belastingstelsel niet goed is. Wij willen ook dat het eenvoudiger wordt. De regeringen moeten zorgen voor een wereldwijd systeem."
De Europese Commissie gaat de Google-deal onderzoeken. Eerder zei de commissie al een eind te willen maken aan belastingtrucjes van multinationals.