Nieuws Actueel

Broers raken Jumbo-supers kwijt

Twan Linders 14 januari 2016

Jumbovrachtwagentruck1065

Jumbo heeft de rechtszaak tegen franchisenemers Ard en Luc van de Huijgevoort gewonnen. De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat de supermarktketen de franchisecontracten met de broers uit Luyksgestel mocht opzeggen. De broers Van de Huijgevoort exploiteren de Jumbosupermarkten in Luyksgestel, Bladel, Geldrop en Valkenswaard. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Volgens het vonnis moeten de exploitaties binnen zes weken na de uitspraak te koop worden aangeboden aan Jumbo tegen overeengekomen koopsommen. Een eventueel hoger beroep heeft voor de vestigingen in Bladel en Geldrop geen opschortende werking, omdat die contracten binnenkort toch al zouden aflopen.

Jumbo beëindigde de samenwerking met de twee ondernemers in maart 2014 per brief. De supermarktketen beschuldigde de broers van gesjoemel met vleesetiketten en emballagestromen en het ontketenen van een prijsoorlog. Jumbo wilde de broers voor 3,8 miljoen euro afkopen. De broers vochten de rechtsgeldigheid van de opzeggingen aan en eisten op hun beurt tonnen aan schadevergoeding voor gederfde omzet.

De verhouding tussen de broers en het hoofdkantoor in Veghel kwam eind 2011 op scherp te staan toen Jumbo supermarktketen C1000 overnam en die winkels ombouwde tot Jumbo. De broers Van de Huijgevoort meenden dat zij het recht hadden om nieuwe Jumbowinkels in hun gebied te exploiteren. Ze ontketenden een prijsoorlog met de tot Jumbo omgebouwde supermarkt in Hapert.

De rechtbank stelt dat franchisenemers Van de Huijgevoort tekortgeschoten zijn en dat Jumbo bevoegd was tot opzegging. Ook mocht Jumbo de exclusieve verzorgingsgebieden van de broers opnieuw indelen na de overname van C1000. Wel is er nog discussie of Jumbo gehouden was voor de vestiging in Hapert met de bestaande C1000-exploitant door te gaan.

De rechtbank heeft Jumbo opgedragen om daarvoor bewijs aan te voeren. Andere vorderingen van de broers zijn afgewezen. Luc van de Huijgevoort betreurt het vonnis, maar kan vanwege een geheimhoudingsplicht niet inhoudelijk reageren. "Het is nog geen gestreden strijd. We bekijken met onze advocaten hoe we verder gaan.” Het hoofdkantoor van Jumbo heeft nog niet gereageerd.