Nieuws Actueel

'Broodbeleggers' investeren, maar krijgen daar ook veel voor terug

Patrick van Erven is (mede-)eigenaar van Douwe Egberts Café Leeuwarden en zit daarnaast boordevol ideeën. Omdat hij voor deze plannen niet bij de bank aan kan kloppen, is hij begonnen met een alternatieve manier van financieren: Broodbeleggers. Leeuwarder Courant ging met hem in gesprek.

Van onze redactie 8 augustus 2016

Patrick van Erven

Zijn koffiezaak kan nog wel wat verbeteringen gebruiken: een keuken voor het maken van eigen gebak of voor lunchgerechten, een app waarmee koffie kan worden besteld en zelfs een vernieuwde koffiebezorgservice.

Om de koffie vers te houden en de melklaag stevig, wil Van Erven een counter achter in een busje, zodat de koffie gemaakt wordt aan op het adres van de bestelling. „Dan bereid je het product ter plekke. Je hebt kraakverse koffie en de kans is groot dat er spontaan extra bestellingen bijkomen”, vertelt Van Erven.

Financiering

Om al deze veranderingen door te voeren heeft Van Erven geld nodig, maar een lening bij een bank blijft moeilijk. „Zoveel ideeën en dan remmen de financiën het. Op een gegeven moment kan je het gewoon niet meer uit eigen middelen doen.”

Daarom kwam hij met een idee: mensen vragen om in hem te investeren. Het idee van crowdfunding is natuurlijk niet heel innovatief, maar Van Erven pakt het iets anders aan. „Bij crowdfunding investeer je in een project. Bij ons investeer je in een ondernemer en zijn ideeën.”

Vertrouwen loont

Bij Broodbeleggers investeer je in ondernemers waar je vertrouwen in hebt, en als het goed is betaalt dit zich allemaal terug. „Je moet er vanuit kunnen gaan dat als jij hem 1000 euro geeft hij er 2000 euro van maakt.” Investeerders krijgen elke maand geld terug met een rente van 6 à 7 procent.

Op dit moment bestaat Broodbeleggers alleen voor de financiering van zijn eigen bedrijven, al zou hij deze manier van investeren graag openstellen voor andere ondernemers. Van Erven: „Er zijn regels waar je aan moet voldoen als je als tussenpersoon gaat fungeren. Daar hebben we nu nog niet mee te maken omdat het een persoonlijke lening aan mij is. Maar als dit een succes wordt, dan gaan we zeker verder kijken.”