Nieuws Actueel

Brookhuis grijpt bij alle gemeenten naast Regiotaxi

Taxi Brookhuis uit Oldenzaal verliest de voorlopige aanbesteding voor de Regiotaxi in alle 14 Twentse gemeenten. Welke vervoerders wel een contract krijgen is nog niet bekend. Connexion en Luttikhuis zouden grote kanshebbers zijn. Regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer, van deur tot deur.

Van onze redactie 11 maart 2016

Brookhuis 3

Brookhuis deed de afgelopen jaren de Regiotaxi in zeven Twentse gemeenten.

Directeur Hans Landman zegt teleurgesteld te zijn en sluit niet uit dat hij in beroep gaat. "Maar op dit moment heb ik nog geen enkel inzicht wie het vervoer krijgt en waarom. Zodra ik de informatie heb gaan we dat onderzoeken. Ik denk dat wij een goed aanbod op tafel hebben gelegd en het zal niet de eerste aanbesteding zijn waar iets mis gaat."

Korte periode Landman vindt het eigenlijk onbegrijpelijk dat zijn bedrijf misgrijpt. "Deze gunning is maar voor één jaar. In de praktijk blijkt bij een wijziging, dat er de eerste maanden nog veel aanloopproblemen zijn. Ze roepen veel over zich af." Als de aanbesteding ongewijzigd blijft betekent dat volgens Landsman dat Brookhuis een kwart van zijn werk verliest. Maar de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn niet groot, stelt hij.

Volgens de CAO moet 75 procent van de betrokken chauffeurs een baanaanbod krijgen van de nieuwe vervoerder. "Daarnaast hebben we veel flexibele contracten en ik denk dat we ook genoeg werk overhouden om mensen voor andere dingen in te zetten. Mensen komen niet massaal op straat te staan."

Minder ritten Brookhuis kwam eerder onder andere door de Regiotaxi in moeilijkheden toen bleek dat het aantal ritten veel minder was dan gepland. Het bedrijf stapte naar de rechter om van de zeven Twentse gemeenten een compensatie te krijgen. De gemeenten weigerden; ze vonden dat ondernemersrisico. De rechtbank gaf hen gelijk.

Foto: Toma Tudor