Nieuws Actueel

Brussel keurt staatssteun 5,4 miljard aan waterstofproject goed

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor staatssteun van lidstaten tot 5,4 miljard euro voor een belangrijk Europees waterstofproject. Volgens Brussel voldoet het voorgestelde project, IPCEI Hy2Tech genaamd, aan de voorwaarden van de Europese regels voor overheidssteun.

ANP 15 juli 2022

ANP150722136 1

Ook draagt het project bij aan het behalen van de doelstellingen van belangrijke EU-beleidsinitiatieven zoals de Green Deal, de EU-waterstofstrategie en REPowerEU, een voorstel van de commissie om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen vóór 2030 te beëindigen als reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Het project werd gezamenlijk voorbereid en aangemeld door vijftien lidstaten, waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. De lidstaten zullen de ruim 5 miljard euro aan publieke financiering verstrekken, wat naar verwachting 8,8 miljard euro extra aan particuliere investeringen zal opleveren.

Als onderdeel van het project zullen 35 bedrijven met activiteiten in een of meer lidstaten, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen en start-ups, deelnemen aan 41 projecten. Zo doet het Nederlandse Nedstack Fuel Cell Technology mee aan het project.

Het project zal onder meer de opwekking van waterstof, brandstofcellen, opslag, transport en distributie van waterstof en eindgebruikerstoepassingen in met name de mobiliteitssector bestrijken. Het zal naar verwachting ook bijdragen aan de ontwikkeling van belangrijke technologische doorbraken op het gebied van waterstof en ongeveer 20.000 directe banen creëren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws