Nieuws Actueel
Buiten regen, binnen dweilen

Bij hoogwater loopt door kwel de onderste verdieping van de Vasim in Nijmegen onder water. En als het buiten regent, moet er binnen gedweild worden, aldus De Gelderlander.
Hans Glaudemans (60) is wel wat gewend. Toen hij in 2002 met zijn tentenbedrijf De Markies in de voormalige fabriek trok, was het gebouw er ook al niet best aan toe. "Maar het beton staat er over honderd jaar nog", relativeert hij de staat van onderhoud.
Wie rondkijkt, ziet dat er wel wat werk te verrichten is. Uit het dak groeien bomen, ontelbaar veel ramen zijn stuk. Stucwerk bladdert, de technische installatie is hoognodig aan vervanging toe. Om maar wat te noemen. "Vier jaar geleden hebben we nog 70 mille gestoken in het oplappen van het dak, maar dat moet ondertussen weer."
Eerdere renovatieWat had hij graag gezien dat het gebouw jaren terug al grondig was gerenoveerd. Zelf heeft hij plannen genoeg. "Maar we kunnen niks voor de langere termijn plannen, omdat we er in principe zo uitgegooid kunnen worden."
Want de stichting de Vasim mag het gebouw gebruiken totdat de gemeente Nijmegen er een definitieve bestemming voor heeft. Die bestemming was er in 2014 bijna: er zou een Vrijheidsmuseum in komen. Maar die plannen werden afgeblazen.
Huidig gebruikHet huidige gebruik - voor onderwijs, cultuur en evenementen - zou wat Glaudemans voortgezet kunnen worden. "Leren, creëren en beleven", zo herhaalt hij het motto van een oud plan dat hij al eens gemaakt heeft. "We zitten hier nu veertien jaar en de dreiging dat we weg moeten is er nog steeds. Maar ik denk dat dit het bruisende culturele hart van Nijmegen kan worden."
Ruimte genoeg. Boven in het gebouw zijn lange gangen, die nu vooral gebruikt worden voor fotoshoots en filmlocaties. Onderin is onder meer 3.000 vierkante meter opslagruimte, waar de materialen van de Markies - waar Glaudemans eigenaar van is - liggen opgeslagen. In de laag ertussen zitten ateliers, werkplaatsen, een evenementenhal. Glaudemans loopt naar de ruimte waar de verwarmingsinstallatie staat. Een wat oudere man - 'de enige die er nog verstand van heeft' - is de oliegestookte verwarming aan het repareren. "Dit moet ook anders natuurlijk: we verstoken hier 70 liter diesel per uur om de hal warm te krijgen."
Maar, benadrukt hij, de huidige sfeer in het gebouw is belangrijk. "Dit moet geen strak kantoorgebouw worden, een beetje rommelig hoort bij dit soort plekken."