Nieuws Actueel

Businesslessen voor scholieren

Op de middelbare school hadden ze zelf al een bedrijfje. Op zich niet raar als je het ondernemerschap met de paplepel krijgt ingegoten. Sinds zeven jaar helpen Tom Rovers (31) en Thomas Meddens (31), die allebei uit een ondernemersgezin komen, piepjonge ondernemers op weg met hun bedrijf Tom & Thomas.

Sjan Verhoeven 27 april 2016

Tomen Thomas DEF

Tom en Thomas begonnen zelf met ondernemen toen ze bij elkaar in de klas kwamen. "We begonnen met het bouwen van websites”, vertelt Tom. “Wat een mooie tijd was dat”, zucht Thomas. “Wij wisten als jonge gastjes veel meer van het bouwen van websites dan de meeste volwassenen.” Met dat besef werd Tom & Thomas geboren.Les over ondernemerschapDe Amsterdammers geven ondernemers in de dop advies via hun website en social media, geven les over ondernemerschap op scholen, ontwikkelden een lespakket en maakten een kaartspel voor jonge ondernemers. Ze focussen zich op kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs.De twee richten zich met name op de schoolklas, want daar kan wat Tom en Thomas betreft nooit genoeg aandacht worden besteed aan ondernemen. “Op scholen ligt de nadruk vaak op wat kinderen niet kunnen, terwijl het bij ondernemen juist gaat om waar je wél goed in bent”, vindt Thomas, die zelf leraar is op een internationale school. “En dat meisje dat in de klas altijd stil in een hoekje zit te tekenen, kan later enorm belangrijk werk gaan doen als grafisch ontwerper”, vult Tom aan.

Modeontwerper“We krijgen vragen als: ik wil met Koningsdag een chocoladefontein neerzetten, mag dat? In plaats van direct antwoord te geven, helpen we kinderen liever op weg”, legt Tom uit. “Bijvoorbeeld door te zeggen: informeer eens bij die en die persoon.” Ook spraken de twee laatst een 10-jarige modeontwerper. “We gaven hem het advies om eens een modeshow te organiseren.” Die modeshow vond plaats en ook de jonge ondernemer met de chocoladefontein ging ervoor. “Stoer toch?”Tom en Thomas zijn vooralsnog niet fulltime bezig met hun bedrijf. Thomas werkt vier dagen per week als leraar en Tom heeft net The Prototype Hotel opgezet, een bedrijf dat door middel van digitale prototypes bedrijven helpt om nieuwe concepten te ontwikkelen en te testen. Zijn baan kwam Thomas goed van pas bij het ontwikkelen van Profit!, een kaartspel voor jonge ondernemers waarvan binnenkort een tweede oplage verschijnt. “Ik kon het in de klas testen bij mijn eigen leerlingen, dat werkte heel goed.”WebsiteTom & Thomas werden onlangs benaderd door een jonge ondernemer. “Hij wilde een website beginnen voor jonge ondernemers”, vertelt Thomas. Dan, lachend: “'Dom idee', zeiden wij.”

Tom & Thomas' gouden tips voor jonge ondernemers Tom: Begin vandaag, anders denk je over een jaar 'was ik maar een jaar eerder begonnen'. Thomas: Steek je nek uit. Laat je niet demotiveren door critici, maar luister wél naar wat mensen zeggen. Tom: Jonge ondernemers hebben zó'n grote gunfactor. Wij zeggen vaak: probeer het maar gewoon. Ga gewoon langs bij dat bedrijf en vraag naar de directeur. Ik denk dat het in minstens de helft van de gevallen lukt.