Nieuws Actueel

Oud tv-presentatrice heeft bedrijf in presentatietrainingen

Haar stem klinkt helder en zeker, Carla Honing is duidelijk een getrainde presentatrice. Ze werd onder meer bekend van Hart van Nederland en als nieuwslezer bij RTV Oost. Omdat presenteren voor veel mensen lastig is, werd ze steeds vaker om advies gevraagd. Nu geeft ze met haar Zwolse bedrijf MooiVerteld presentatietrainingen.

Esther Reinders 19 januari 2018

Carla Hining Mooi Verteld presentatie trainingen

Ze werd geboren op de Veluwe, bracht haar jeugd door in het Gooi, deed de lerarenopleiding in Zwolle en ze begon en eindigde haar tv-carrière in Twente. “Als ik in Twente ben, maakt mijn hart een huppeltje. Ik heb er jaren fijn gewerkt en ik houd van die no-nonsense mentaliteit. Bij RTV Oost was iedereen gelijk, of je nou de koffie schonk of tv-werk deed, we aten allemaal uit dezelfde ruif. Die houding past heel erg bij mij.”

Na de lerarenopleiding werd Carla juf op een basisschool in Zwolle en daarnaast presenteerde ze als vrijwilliger een kinderprogramma bij de ziekenomroep. Toen ze bij de lokale omroep van Zwolle vrijwilligerswerk ging doen, werd haar stem opgemerkt door Radio Oost. “Dat was in 1990. Ik mocht cassettebandje insturen en zo begon het. Ik stopte als juf en ik ging radio-uitzendingen verzorgen bij Radio Oost. Drie jaar later breidden ze uit naar televisie. Mij werd gevraagd om eens een lippenstiftje op te doen en om een screentest te doen. Zo begon ik als tv-presentatrice.”

Lees ook: Deze Twentse zakenvrouw werkt hard om belangeloos anderen te kunnen helpen

Nieuws presenteren

Jaren later maakte ze de overstap naar Hilversum, waar ze korte tijd het Sportjournaal presenteerde bij Sport7. Vervolgens maakte ze het programma Van Het Land bij RTL4, was ze een van de gezichten van Hart van Nederland en ze is ook bekend van drie seizoenen Gezondheidsplein bij de AVRO. Toen RTV Oost haar weer vroeg om het nieuws te komen presenteren, ging ze in 2007 terug naar Twente.

“Daar waar ik begonnen was, ben ik ook geëindigd met mijn televisiecarrière.” Ze stopte in 2015 om na ruim twintig jaar tv maken door te gaan met haar bedrijf MooiVerteld.

Voice-over

Toch is ze nog vaak in Twente te vinden, bijvoorbeeld om naar familie te gaan. Presenteren doet ze ook nog steeds, alleen niet meer voor televisie. “Naast de cursussen en workshops, presenteer ik bijvoorbeeld de Medische Publieksacademie Twente van het MST in Enschede. Ik word ook geregeld gevraagd als voice-over."

"Alles klopt aan mijn huidig werk, want ook mijn onderwijservaring kan ik nu inzetten bij het maken van trainingen. Het is een echte doe-training. We oefenen, ervaren en leren. Stapje voor stapje, veilig en vertrouwd, het is een beleving die je blij maakt!”, vertelt ze enthousiast.

Lees ook: Twentse Zakenvrouw bouwt aan zelfbewustzijn en zelfvertrouwen

Van falen naar stralen

“Ik breng ze van falen naar stralen, want mensen vinden spreken voor een groep vaak doodeng. Presenteren staat niet voor niets op de eerste plek in de top tien van enge dingen. De mensen gaan liever naar de tandarts dan naar mij. Maar ze gaan altijd enthousiast naar huis. Het is geweldig om mensen een steuntje in de rug te mogen geven.”