Nieuws Actueel

Carsultant: de eerste vrouwelijke automakelaar

De eerste auto die Vivienne van der Veen kocht was een Fiat Seicento Sporting Abarth. Een knalgeel racemonster dat ze 'op gevoel' kocht. Nu is ze de eerste vrouwelijke automakelaar en helpt ze dames bij het kopen van een auto. Dat schrijft het AD.

Suzanne de Winter | Foto: Marina Popova 8 februari 2017

Auto 1065 2

'Het liep goed af, want het was een nieuwe auto", zegt Van der Veen (41) uit Renkum. Maar voor de goede orde; een auto kopen puur op gevoel, en vanuit enthousiasme? Dat is dus niet de manier waarop het moet.

Vrouwen

Carsultant heet het bedrijf van Van der Veen, waarmee ze vrouwen helpt om een auto te kopen. "Veel vrouwen kopen boven hun budget een nieuwe auto, omdat ze geen tweedehandsje aandurven. Liever een kleine, nieuwe Polo dan een grote, goedkope, tweedehands Golf, denken ze."

Als vrouwen naar een auto gaan kijken, dan vragen ze volgens de automakelaarster bijna altijd een man mee. "Broer, zwager of buurman, dat maakt niet uit. Vaak heeft hij niet eens meer verstand van auto's dan zij. Het grote verschil is dat mannen beter doen alsof. Vrouwen voelen zich sneller geïntimideerd en niet serieus genomen door de verkoper."

Familiebedrijf

Van der Veen groeide op in het bedrijf van haar vader dat nummerplaathouders maakt. Ze heeft motorolie in haar aderen en op zaterdagmiddag struint ze autoboulevards af. "Tot dit jaar werkte ik in het familiebedrijf. Daardoor ken ik alle dealers, alle modellen en hoewel ik geen monteur ben, heb ik veel verstand van autotechniek."

De eerste klant van Carsultant was een vrouw van 70. "Ze heeft nu een Mercedes, maar ze wil iets kleiners, liefst een elektrische auto, en een vijfdeurs, want de kleinkinderen rijden ook mee."

Kiezen

Als is vastgesteld welke auto het moet worden, gaat Van der Veen voor haar klanten op zoek naar de beste exemplaren. "Zodat je daarna eigenlijk alleen nog maar hoeft te kiezen. Desgewenst onderhandel ik ook over de aanschafprijs en de inruilwaarde van je auto."

Automakelaars zijn er volop, ook die zich richten op vrouwen. ,,Maar dat zijn mannen. Dan voelt het voor veel vrouwen denk ik toch alsof het een autoverkoper is, maar dan een onafhankelijke."

Geheim Wapen

Mannen die de vrouw vergezellen, noemen volgens Van der Veen plompverloren een prijs. "Vrouwen proberen te onderbouwen waarom ze minder willen betalen, maar dat hoeft niet. Dat doe je bij een huis toch ook niet?"

Wat de automakelaarster wil, is haar klanten flankeren als een geheim wapen. Neem je het hele pakket, dan vraagt ze 3 procent van het aankoopbedrag. "Je hoeft je nergens druk om te maken, dat doe ik. Een auto kopen is een psychologisch spel dat ik geweldig vind. Als je meekijkt, dan kun je het bij je volgende aankoop zelf."

Tips: Check altijd RDW.nl om de voorgeschiedenis van een auto te achterhalen. Zo kun je ook zien of er een terugroepactie is geweest. Zet bij een proefrit altijd de radio uit. Anders hoor je niet of de motor een raar geluidje maakt en je voelt ook minder goed hoe hij rijdt. Zoek eerst op internet uit wat je huidige auto waard is. Dat klinkt logisch, maar veel vrouwen vergeten dat en als het dan over de inruilwaarde gaat, staan ze met de mond vol tanden.

Gerelateerde artikelen:

Bijna blinde garagehouder blijft innoveren