Nieuws Actueel

Cateraar etaleert 'passie voor feest' steeds vaker buiten de polder

Het gaat economisch goed in Oost-Nederland. Een portret van Henk Slump van Slump Catering & Events die leiding geeft aan een bedrijf die tekent voor dit succes, schrijft De Stentor.

Peter Leunissen 3 mei 2016

Henkslump

Henk Slump rekent het even uit op een velletje papier en glimlacht vervolgens: we hebben tenminste 50.000 feesten georganiseerd, zegt hij.

Hoe komt een jongen uit Bant in de catering terecht? Via je ouders?

"Nee, mijn ouders waren melkboer in Bant. Mijn vader was een van de eerste ondernemers in Nederland met een rijdende winkel. Ik heb jaren thuis gewerkt dus het ondernemen is mij wel met de paplepel ingegoten maar ik heb tussendoor ook de heao gedaan. Op enig moment heb ik de sportkantine in Bant gepacht. Dat was het prille begin van Slump Catering & Events. We leverden onder meer aan schuurfeesten en een bruidspaar vroeg of we hun bruiloftsfeest wilden verzorgen. 'Nee' stond en staat nog steeds niet in ons woordenboek dus we haalden overal de spullen vandaan en er was 'feest'. Zo begon het."

Maar je carrière nam eerst een andere wending?

"Klopt. Ik ging na mijn studie bij Albert Heijn werken in onder meer Kampen, Meppel, Nunspeet en Hilversum. Ik heb daar enorm veel geleerd. Maar van huis uit waren we gewend hard te werken, uren werden niet geteld. Bij Albert Heijn had ik natuurlijk mijn vrije dagen, ATV en compensatie. Dus ik had tijd over. Ik begon daarom een eigen bedrijf zo'n 28 jaar geleden in de voormalige smederij in Bant. Daar groeiden we uit, dus verhuisden we begin 2000 naar het bedrijventerrein, waar we tot drie keer toe moesten uitbreiden en nu werken op een bedrijfsoppervlakte van 3500 m2."

Wereldberoemd in de Noordoostpolder schrijven jullie op de site.

"Ja, eigenlijk niet alleen in de polder. We zijn in een veel bredere straal actief. In de Randstad, Zwolle, Meppel, Groningen en als ze ons in Maastricht willen, komen we daar ook. Het zijn ook al lang niet meer alleen de particuliere feesten die we doen. We verzorgen ook evenementen en bedrijfsfeesten. In augustus bijvoorbeeld weer het Glemmer Beach Festival met artiesten als Kensington, Marco Borsato en Miss Montreal. Of open dagen bij bedrijven als Van Werven in Oldebroek, Batavus in Heerenveen, Broshuis in Kampen of klantenrelatiedagen van Agrifirm door het hele land."

Wat is het geheim van je succes?

"Het belangrijkste is passie en doorzettingsvermogen. Passie voor het organiseren van feesten en het de gasten naar de zin willen maken en altijd beter willen worden. We zijn het leukste bedrijf in Nederland zeg ik vaak. Vrijwel altijd zijn we met vrolijke gelegenheden bezig. En die passie hebben de 35 vaste medewerkers en de 50 oproepkrachten ook. Dat moet je ook wel hebben anders houd je dit werk niet vol. Een feest doe je niet even over dus alles moet kloppen. Het zijn wel hele belangrijke dagen voor onze klanten. We nemen de tijd, denken graag mee en plannen zorgvuldig. En als je dan ervaren en gedreven medewerkers hebt, kan het bijna niet stuk. Het geeft nog altijd een heel goed gevoel als je na een feest kunt constateren dat alles klopte."

Nooit een feest verknald?

"Nee, voor zover ik mij kan herinneren echt nog nooit, kan ik gelukkig zeggen. Kijk, we gaan altijd voor een tien. Halen we dat altijd? Nee, het is ook wel eens een acht of een negen. Dat is aansporing om er extra hard tegen aan te gaan. Het blijft mensenwerk en ik kan er echt ziek van zijn als het niet helemaal naar verwachting is gegaan. We hebben natuurlijk een enorme schat aan ervaring en veel eigen materialen. Dat zorgt ervoor dat we mensen ook kunnen adviseren en aan ideeën kunnen helpen en snel kunnen schakelen. Voorbeeldje: er was een fruitteler die een nieuwe loods had laten bouwen en die feestelijk wilde openen. Het was net na de zomer. Ik heb hem geadviseerd om bij mooi weer niet de loods, maar de boomgaard voor dat feest te gebruiken. Dat hebben we gedaan. De steigerhouten tafels en stoelen tussen de bomen. Dat was top. Het is ook mooi dat mensen je het vertrouwen geven als je met suggesties komt."

Jullie zijn een conjunctuurgevoelig bedrijf. Lastige jaren gehad?

"We hebben het gemerkt maar zijn er goed doorheen gerold. Zowel particulieren als bedrijven werden voorzichtiger. Wij zijn zeker niet de duurste in onze branche. In de crisisjaren zorgde dat bij ons voor meer klanten die daarvoor bij het allerhoogste segment inkochten. We groeiden hierdoor in het begin zelfs tegen de stroom in. We hebben in de laatste jaren geen extreme groei gezien maar afgelopen jaar was dat wel weer het geval. En ons voordeel: we hebben heel veel spullen in eigen beheer en doen heel veel zelf. Stoelen, tenten, mobiele keukens, noem maar op, we hebben het en kunnen het zelf onderhouden. Dat maakt ons erg flexibel."

Je hebt Albert Heijn niet vaarwel gezegd?

"Nee, in 2006 heb ik als franchiser de Albert Heijn op Urk overgenomen; in maart 2009 ook die in Swifterbant. Bij dat laatste pand zat een ruimte, met daarin een café. Toen de uitbater ermee stopte, moest ik wat met die meters. Ik ben er een restaurant in begonnen. Het loopt goed, mag ik wel zeggen."

Dat is te doen, allemaal samen?

"Ja, in die supermarkten heb ik ervaren personeel en een hele goede manager. Veel zaken als promotie en aanbiedingen worden natuurlijk vanuit de AH-formule georganiseerd. Ik heb daar operationeel minder werk van maar heb wel weer verschillende bestuursfuncties. Ik werk misschien meer uren per week dan de meeste mensen maar als je plezier hebt in je werk, is elke dag een feestje toch?"

Henk Slump

Woont in BantGehuwd, twee dochtersOpleiding HeaoWerkte voor Albert Heijn

Slump catering & EVENTs

Aantal medewerkers: 35, plus 50 oproepkrachten bij catering en events, circa 200 bij AH-vestigingen en restaurantOrganiseerde de afgelopen 28 jaar tenminste 50.000 feesten