Nieuws Actueel

CBS: afzetprijzen industrie fors hoger door energie en transport

De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen waren in april 29 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1981. In maart waren de prijzen nog bijna 26 procent hoger dan een jaar eerder.

ANP 30 mei 2022

ANP300522063 1

Volgens het CBS is de toename vooral te wijten aan de prijsstijgingen van energie en transport. In de afgelopen maanden zorgde de oorlog in Oekraïne voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De stijging van de prijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe olie. In april 2022 kostte een vat ruwe Brentolie uit de Noordzee gemiddeld bijna 98 euro, ongeveer 80 procent meer dan een jaar eerder.

Producten die de aardolie-industrie maakt, waren in april bijna 109 procent duurder dan in april 2021. Dit was een maand eerder dik 106 procent. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs veelal samen met de olieprijs. In deze branche stegen de prijzen in doorsnee met 45 procent op jaarbasis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws