Nieuws Actueel

Centrale bank VS verhoogt rente met 0,75 procentpunt

De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen. Het betekende de vierde rentestap van de Federal Reserve op rij dit jaar waarvan de laatste drie keer de rente met driekwart procentpunt omhoog ging.

ANP 21 september 2022

ANP210922218 1

De kans op een forse rentestap nam eerder deze maand flink toe nadat de inflatie in de grootste economie van de wereld wel iets afkoelde, maar veel minder dan waar door kenners in doorsnee rekening mee werd gehouden. De eerdere pogingen van de Fed om de hoge inflatie te beteugelen leken daarmee nog niet helemaal het gewenste effect te hebben. Door de verhoging staan de rentetarieven tussen de 3 en en 3,25 procent.

Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken. Beleidsmakers hebben eerder gezegd de pijn te nemen van economische vertraging door de rentestappen. Veel aandacht zal uitgaan naar de toelichting van Fed-baas Jerome Powell. De Fed herhaalde dat de centrale bank alles zal doen wat nodig is om de inflatie te bestrijden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws