Nieuws Actueel

Drie CEO's die het minstens net zo bont maakten als Tesla's Elon Musk

De reddingsduiker die hij uitschold voor kinderverkrachter, de joint die hij live op YouTube rookte tijdens het gesprek met Joe Rogan. De omstreden acties van Teslabaas Elon Musk stapelen zich op. Maar hij is zeker niet de eerste CEO die zonnekoninggedrag vertoont. De Volkskrant stelde een rijtje topmannen samen die Musk voorgingen.

Bard van de Weijer | Foto: EPA 17 september 2018

John mcafee

Lee Jae-yong van Samsung

Lee Jae-yong, tot 2017 de machtigste man binnen het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung, werd in dat jaar veroordeeld tot vijf jaar cel wegens een corruptieschandaal waarbij ook toenmalig president Park betrokken was. De veroordeling van Lee, kleinzoon van de oprichter van Samsung, veroorzaakte een machtsvacuüm in het concern, dat in Zuid-Korea als een staat binnen de staat wordt beschouwd. Begin dit jaar kwam Lee overigens al weer vrij.

Travis Kalanick van Uber

Een gebrek aan respect voor medewerkers, waar vrouwen te maken kregen met seksuele intimidatie. Gebrek aan respect voor chauffeurs, die genadeloos werden afgeknepen. Een gebrek aan respect voor de klant, die zelfs gevolgd werd nadat de app was verwijderd. Oprichter Travis Kalanick had in zijn succesvolle taxibedrijf Uber een ‘klootzakkencultuur’ gecreëerd waar niemand zich veilig voelde. Kalanick heeft alle kenmerken van een narcistische leider, zei hoogleraar organisatiedynamiek Jaap Boonstra een jaar geleden. Pas toen zijn bedrijf door alle problemen aan de grond dreigde te lopen, werd Kalanick aan de kant gezet.

John McAfee

Wie denkt dat Elon Musk het bont maakt, kent de oprichter van antivirusbedrijf McAfee nog niet. De Amerikaan werd in Belize verdacht van moord op zijn buurman en ontvluchtte het land om vervolging te voorkomen. Eerder werd hij gearresteerd wegens verboden wapenbezit. In een video waarin hij wordt omringd door vrouwen die hem uitkleden en doen alsof ze cocaïne snuiven, legt hij uit hoe gebruikers McAfee-software van hun computer kunnen halen. In 2015 deed hij tevergeefs een gooi naar het Amerikaanse presidentschap.

https://www.youtube.com/watch?v=bKgf5PaBzyg