Nieuws Actueel

China zet defensieconcern Lockheed Martin op zwarte lijst

China heeft het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin, bekend van de straaljager Joint Strike Fighter, toegevoegd aan zijn zwarte lijst van "onbetrouwbare bedrijven". Dat gebeurt vanwege wapenverkopen aan Taiwan, meldde het Chinese ministerie van Handel donderdag.

ANP 16 februari 2023

ANP160223111 1

Een dochteronderneming van het Amerikaanse defensie- en luchtvaartconcern Raytheon Technologies belandde om dezelfde reden op de zwarte lijst. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en duldt geen buitenlandse inmenging in Taiwan, dat zichzelf als onafhankelijk ziet. Het eiland heeft een eigen regering in de hoofdstad Taipei.

Vorig jaar september keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkoop van Amerikaans militair materieel aan Taiwan goed, nadat China zijn militaire activiteiten rond Taiwan had opgevoerd. Lockheed Martin en Raytheon Technologies zijn de twee grootste defensieconcerns van de Verenigde Staten. Raytheon maakt onder meer radars en andere elektronische systemen voor militaire toepassingen in de lucht, op zee en aan land.

Door de plaatsing op de zwarte lijst mogen Chinese bedrijven geen zaken meer doen met Lockheed Martin en het Raytheon-onderdeel Missiles & Defense. Ook mogen de twee bedrijven geen nieuwe investeringen meer doen in China. De bedrijven krijgen ook een boete van tweemaal de waarde van de contracten van de wapenverkopen aan Taiwan. Bovendien zullen de werk- en verblijfsvergunningen voor de hoofdmanagers van de twee bedrijven worden ingetrokken en mogen ze China niet meer in.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws