Nieuws Actueel

Chipbedrijf ASMI in kopgroep AEX in afwachting jaarcijfers

ASMI stond dinsdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf komt na de slotbel met resultaten. Beleggers zijn benieuwd of ASMI last heeft van de zwakkere markt voor smartphones en pc's, waar branchegenoten al naar wezen bij hun kwartaalberichten. Het bedrijf was afgelopen najaar wel minder somber over de impact van de Amerikaanse exportbeperkingen op de verkopen aan China.

ANP 28 februari 2023

ANP280223116 1

De algehele stemming op de aandelenmarkten bleef verder voorzichtig. De aanhoudende zorgen over de inflatie hielden beleggers ook op de laatste dag van februari in de greep. De AEX noteerde rond het middaguur een fractie hoger op 757,12 punten. De MidKap bleef vlak op 1017,88 punten. De beurs in Frankfurt won een fractie en Londen verloor 0,3 procent.

De CAC40-index in Parijs bleef ongewijzigd. In Frankrijk is de inflatie deze maand weer opgelopen door hogere voedselprijzen. Ook in Spanje werd het leven in februari onverwacht duurder. Donderdag worden de inflatiecijfers voor de hele eurozone bekendgemaakt.

Shell

Zorgtechnologiebedrijf Philips was de grootste daler in de AEX met een min van 1,1 procent. ING ging aan kop met een plus van 1,8 procent en ASMI won 1,1 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde van een adviesverhoging door analisten van AlphaValue/Baader en won 0,6 procent. Zakenkrant FT meldde daarnaast dat Shell enkele jaren geleden overwoog om niet alleen uit Nederland te vertrekken maar zelfs Europa te verlaten en een Amerikaans bedrijf te worden.

In de MidKap was ABN AMRO de sterkste stijger met een winst van dik 2 procent. PostNL klom 0,8 procent. De post- en pakketbezorger raakte maandag nog bijna 9 procent aan waarde kwijt na een winstalarm. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een min van ruim 2 procent.

Bayer

Bij de kleinere bedrijven dikte Azerion 9 procent aan. De spelletjesmaker zag de omzet afgelopen jaar flink stijgen en rekent voor dit jaar op een verdere groei. Kendrion verloor 1,5 procent ondanks een recordomzet van de producent van elektromagnetische componenten in 2022.

In Frankfurt zakte Bayer bijna 4 procent. Het Duitse chemie- en farmaceutische concern boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Voor dit jaar rekent Bayer echter op een lagere winst. Santander steeg 4,5 procent in Madrid. De Spaanse bank kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van ruim 900 miljoen euro. In Londen kelderde Ocado 9 procent na tegenvallende resultaten van de Britse onlinesupermarkt.

De euro was 1,0609 dollar waard, tegenover 1,0558 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 76,67 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder op 83,28 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws