Nieuws Actueel

Chipbedrijven aan kop in AEX, Corbion klimt na omzetverhoging

De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst begonnen aan de maand december. Vooral de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML deden goede zaken. Uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zorgden daarbij voor optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk al vanaf deze maand de rente in de Verenigde Staten met minder grote stappen zal verhogen.

ANP 1 december 2022

ANP011222080 1

Hogere rentes zijn in de regel ongunstig voor de waarde van aandelen en het vooruitzicht van kleinere renteverhogingen wakkerde woensdag al de kooplust bij beleggers op Wall Street aan. Daarbij werden vooral snelgroeiende technologie- en chipbedrijven opgepikt waardoor de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq ruim 4 procent wist te winnen.

Powell waarschuwde wel dat de rente waarschijnlijk langer blijft stijgen en op een hoger niveau zal uitkomen dan eerder werd verwacht. Wel denkt hij dat er nog altijd een grote kans is dat de hogere rentetarieven geen diepe recessie zullen veroorzaken, maar dat de grootste economie ter wereld een zachte landing kan maken.

Versoepeling coronabeleid China

Signalen dat China het strenge coronabeleid toch wat lijkt te versoepelen zorgden eveneens voor optimisme. De Chinese vicepremier Sun Chunlan liet weten dat een nieuwe fase van de bestrijding van het virus in is gegaan.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent hoger op 733,20 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 957,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,8 procent, ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in oktober.

Stijgers techsector

ASMI, Besi en ASML dikten tot 6 procent aan. Wolters Kluwer voerde de schaarse dalers aan in de AEX met een verlies van 1,5 procent. Analisten van de Franse bank Exane BNP Paribas schroefden hun aanbeveling voor de informatieleverancier terug naar verkopen. Olie- en gasconcern Shell volgde met een min van 1,3 procent.

Daarnaast stonden speciaalchemiebedrijf Corbion en bierbrouwer Heineken in de belangstelling. Beide bedrijven houden beleggersdagen. Corbion (plus 8 procent) verhoogde daarbij zijn verwachting voor de omzetgroei in de komende jaren. Heineken, dat woensdag al liet weten de bierprijzen per 1 januari opnieuw te verhogen, hield vast aan zijn financiële doelstellingen voor dit jaar en 2023. Het aandeel won 1,9 procent

Euro- en oliekoers

De euro steeg in waarde door het vooruitzicht van kleinere rentestappen in de VS en was 1,0426 dollar waard, tegen 1,0324 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 80,33 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 86,76 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws