Nieuws Actueel

Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML onderaan in lagere AEX

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML waren maandag de grootste verliezers in de AEX-index, die voor het eerst in ruim een maand weer onder de grens van 700 punten zakte. De waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmde nog na op de beurzen.

ANP 29 augustus 2022

ANP290822120 1

Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen. Hogere rentetarieven zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en vooral voor snelgroeidende tech- en chipbedrijven. Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hintten afgelopen weekeinde op een stevige renteverhoging in de eurozone vanwege de sterke stijging van de consumentenprijzen.

De AEX op Beursplein 5 stond rond het middaguur 1,3 procent in de min op 695,66 punten. Vrijdag verloor de hoofdindex al 1,8 procent. De laatste keer dat de graadmeter onder de 700 punten eindigde was op 20 juli. De MidKap verloor 0,7 procent tot 939,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 1,7 procent. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

Boskalis

ASMI, Besi en ASML leverden tot 3,9 procent in. Ook dataleverancier RELX en verlichtingsbedrijf Signify stonden in de staartgroep van de AEX, met minnen van 2,7 procent. De chemiebedrijven DSM en IMCD verloren ruim 2 procent. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, telecomconcern KPN, en staalfabrikant ArcelorMittal waren de enige stijgers, met plussen tot 0,8 procent.

In de MidKap wist Boskalis (plus 2,9 procent) te ontsnappen aan de negatieve teneur. Investeerder HAL (min 0,2 procent) verhoogde het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden.

Flow Traders

Flitshandelaar Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en dikte 3,2 procent aan. Metalengroep AMG was hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven met een verlies van 2,6 procent. Bij de kleinere bedrijven verloor vastgoedfonds Retail Estates 0,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9954 dollar. Een vat Amerikaanse olie (WTI) steeg 0,8 procent in prijs tot 93,81 dollar. Brent-olie kostte een half procent meer op 101,54 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws