Actueel

Chipbedrijven ASMI en Besi onder druk op afwachtend Damrak

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De aandacht van beleggers gaat echter vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De bank, die dit keer de rentevergadering houdt in Amsterdam, zal naar verwachting de rente nu nog ongewijzigd laten. In juli wordt waarschijnlijk wel begonnen met het verhogen van de rente om de sterk gestegen inflatie in te dammen. Beleggers zijn vooral benieuwd of de centrale bank een hint zal geven over de omvang van de toekomstige rentestap. De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was in 2011.

De markten verwerkten daarnaast beter dan verwachte handelscijfers uit China, waar de export in mei een sterk herstel liet zien dankzij de versoepeling van de strikte coronamaatregelen in het land. Het goede nieuws werd echter overschaduwd door berichten dat een deel van de miljoenenstad Shanghai weer in lockdown gaat.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 706,69 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 1008,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Lees verder onder de advertentie

Naast Besi, ASMI en ook ASML, die tot 1,8 procent verloren, stonden fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus in de staartgroep, met minnen tot 2,7 procent. Verzekeraar NN Group voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 1,3 procent.

Shell

Shell won 0,6 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft het olie- en gasconcern twee definitieve biedingen ontvangen voor zijn belang van 30 procent in de olie- en gasvelden in Nigeria. Shell zette het belang in het Nigeriaanse samenwerkingsverband vorig jaar in de etalage. Het belang heeft naar verluidt een waarde van zo'n 2,3 miljard dollar.

Bij de kleinere bedrijven klom Onward Medical bijna 3 procent. Het medisch technologiebedrijf liet weten voldoende testpersonen te hebben gevonden voor het onderzoek van zijn therapie bij mensen met ruggenmergletsel.

Lees verder onder de advertentie

De euro

De euro was 1,0710 dollar waard, tegen 1,0736 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 121,75 dollar. Brentolie daalde ook 0,3 procent in prijs, tot 123,26 dollar per vat.