Nieuws Actueel

Circa 1.200 banen weg bij winkels Gelderland

De kans dat werknemers die hun baan verliezen door faillissementen als die van V&D en Macintosh (zo'n 1200 in getal) elders in de winkelsector weer aan de gang kunnen, is niet groot. Vooral oudere werknemers van V&D maken weinig kans, zegt CNV Dienstenbond.

Chris van Alem 12 januari 2016

Vendbewindvoerderssurseanceuitstelbetaling 1

Of de zes Gelderse V&D-filialen een doorstart kunnen maken, moet de komende weken blijken. Wat dat voor de werkgelegenheid betekent, valt nu nog niet te voorspellen, zegt de woordvoerder van de curatoren. Geld voor een sociaal plan is er niet door het faillissement van beide winkelketens.

De grootste klappen vallen bij de warenhuizen van V&D in Gelderland. Daar werken volgens de opgave van het bedrijf zelf 875 mensen. De meeste banen verdwijnen bij de V&D- vestigingen in Arnhem (252) en Nijmegen (231). Verder heeft V&D vestigingen in Apeldoorn (153), Ede (54), Doetinchem (117) en Veenendaal (68).

Bij de schoenenwinkels (Manfield, Dolcis, Scapino, Invito, Pro Sport) van het failliete Macintoshconcern verdwijnen naar schatting ruim 300 banen bij de winkels in Gelderland en Noord-Limburg. De meeste banen verdwijnen bij de vestigingen van Scapino, de schoenen- en kledingketen die vrijdag op de fles ging.

"V&D heeft naar verhouding veel oudere werknemers die vaak jarenlang in dienst zijn. Voor nieuwe werkgevers zijn deze mensen te oud en te duur. Bij een doorstart maken jongeren die flexibel zijn een betere kans'', zegt Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond. Zij maken volgens hem hooguit kans bij winkels die vakkennis en klantadvies hoog in het vaandel hebben staan.