Nieuws Actueel

CLS: Groot met licht in Koeweit

Van krantenjongen tot miljonair. In dezelfde categorie valt deze: van discolampen in boerenschuur tot ledverlichting van moskeeën in Koeweit. Verantwoordelijk hiervoor is Peter van Workum (50) uit Huissen. Geboren in Doornenburg. Daar begon zijn 'jongensboekverhaal' 32 jaar geleden, schrijft de Gelderlander.

Hans Schmeinck 24 juni 2016

Moskee CLS

"Met mijn broer Theo had ik toen een drive-in show met veel discolampen en enorme speakers. We zaten in een omgebouwde varkensschuur bij ons ouderlijk huis." In dat schuurtje startten de broers een verkooppunt voor gebruikte (en later nieuwe) geluidsapparatuur en lichtsystemen. Dat bleek een succes.

Grote bedrijvenZo'n succes zelfs dat 29 jaar geleden de bedrijven Fairlight en Rentall werden opgericht. Bij de grote ondernemingen op het industrieterrein Huissen/Bemmel zijn inmiddels zo'n 250 medewerkers aan de slag. Fairlight richt zich op verlichting voor zowel binnen als buiten, denk aan grote discotheken, theaters en concertzalen. Rentall richt zich op verhuur van licht- en geluidsapparatuur. Met hun apparatuur verzorgen ze grote shows en concerten.

Aandelen"Ik heb enige tijd geleden mijn aandelen Fairlight en Rentall aan Theo verkocht en hij zijn aandelen in CLS aan mij." Want het in 2008 gestarte CLS - Creative Lighting Solutions - is waar Peter van Workum zich op is gaan richten. In het bedrijfspand in Wijchen worden nieuwe soorten ledverlichting en armaturen ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. Led staat voor light-emitting-diode, ofwel lichtuitstralende diode.

Kenmerk: ultrazuinig. "Goed voor soms wel 50.000 branduren. We maken onszelf er bijna overbodig mee, want vervanging is pas nodig na 20 jaar. Dus waar blijft je markt?"

WinstmargesMaar het gaat nu goed met het bedrijf van de Huissense directeur-eigenaar. CLS telt zo'n 30 medewerkers, van wie een aantal productiemedewerkers van de sociale werkvoorziening. Vorig jaar was er een omzetstijging van maar liefst 22 procent tot 5 miljoen euro. "De winstmarges in deze tak van sport zijn minder spannend dan menigeen denkt. Je moet veel investeren om bij te blijven in de markt van ledverlichting. Technieken veranderen steeds en pijlsnel. En de Chinezen proberen alles na te maken."

Dan bedachtzaam. "Maar geld is niet mijn drijfveer. Ik ben helemaal happy met de keuze voor CLS, de verhouding werk en vrije tijd is zo veel beter. Ik kan meer aandacht besteden aan mijn zoon en dochter."

Die maken een uiterst voldane en trotse vader mee. "Ik ben zeker trots op projecten als de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Die zetten we totaal in het licht, zowel binnen als buiten. Net als het Nationaal Militair Museum in Soest, waar we Philips als concurrent aftroefden."

AppWat dichter bij huis een ander opvallend project. Het lichtkunstwerk in de fietstunnel van het RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen. "Dat is er mede vanwege sociale veiligheid. Een architect heeft het concept bedacht en wij hebben voor de technische invulling gezorgd. Het kunstwerk is interactief. Met een app kunnen fietsers invloed uitoefenen op de kleuren."

KoeweitDe opdracht uit Koeweit is de voorlopige kroon op het werk van Van Workum. "Daar hebben we in 2014 zowel het in- als exterieur van een moskee volledig van ledverlichting voorzien. Als eerste moskee in het Midden-Oosten. Ik ben er vooral zo trots op, omdat het een moeilijk land is vanwege de bureaucratie. Het duurt alleen al drie tot vijf jaar om onze producten gecertificeerd te krijgen. Ik moest zelf enkele keren naar Koeweit voor onderhandelingen."

Voorzien van Arabische kleding aan, leek de Huissenaar zelf wel een sjeik. Daarna ontving Van Workum een delegatie van de regering van Koeweit in Nederland.

CLS voorziet inmiddels tientallen moskeeën in Koeweit van (gekleurd) licht. Sinds kort is aan het portfolio ook een andere oliestaat toegevoegd, Dubai.

"Ik zit per jaar zeker wel vier keer in het Midden-Oosten om de contacten te onderhouden en nieuwe ontwikkelingen te presenteren. Dan denk ik: 'Toch niet slecht voor een boerenjongen'."