Nieuws Actueel

CNV wil onderzoek naar grote faillissementen

Van onze redactie 11 januari 2016

Maurice Linnen CNV

Vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV pleit voor een uitgebreid onderzoek, "bij voorkeur een parlementaire enquête", naar de grote faillissementen van de afgelopen jaren. Dat zei hij maandag in zijn nieuwjaarsspeech.

"Volgens mij is hier sprake van een patroon, waarbij werknemers steeds aan het kortste eind trekken", stelde de werknemersvoorman. Limmen heeft de indruk dat de huidige regelgeving niet doet wat het zou moeten doen als het gaat om faillissementen of private equity-investeringen in bedrijven. Het mag volgens hem niet zo zijn dat de werknemers of de samenleving moeten opdraaien voor fouten in de top. Ook mogen ze niet de dupe worden van het kortetermijnwinstbejag bij durfinvesteerders.

"Om de onderste steen boven te krijgen zou het goed zijn als beleidsmakers, topbestuurders en investeerders onder ede en voor het oog van de samenleving vertellen welk mechanisme hier aan het werk is", aldus Limmen.

Gelijkwaardige kansenOok Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, kwam maandag met zijn nieuwjaarsboodschap. Hij riep het kabinet op "echte kansen" te creëren en te zorgen voor "gelijkwaardige kansen" voor vaste werknemers en flexkrachten.

"Het grote bruggen slaan, de klassieke banenplannen en het sociaal akkoord zijn praktisch uitgewerkt", vindt Castelein. "Het jaar eindigde met een massale ontslagaankondiging voor Rabobankmedewerkers en dit jaar begint met massaal baanverlies bij V&D en grote ketens in de detailhandel. De revolutie van de internetsamenleving waar consumenten op vertrouwen, de opkomst van zzp'ers, flexwerkers en de opkomst van de deeleconomie gaat gewoon door. We lijken op weg te zijn naar de 700.000 werklozen in plaats van dat het er minder worden."