Nieuws Actueel

CNV wil tarief ZZP'ers in cao vastleggen

Om een redelijk inkomen te behouden voor alle werkenden, moeten in cao's afspraken worden gemaakt over de tarieven voor zzp'ers. Dat moet voorkomen dat er een wedloop naar de bodem ontstaat tussen werknemers en zzp'ers op het gebied van loonkosten en sociale zekerheid, schrijft De Volkskrant.

Wilco Dekker 7 maart 2016

Wedloopzzp

Dat bepleit CNV-voorzitter Maurice Limmen naar aanleiding van cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dit weekeinde publiceerde over de inkomens van werknemers en zzp'ers. Die zelfstandigen zonder personeel, van wie er al meer dan 800 duizend zijn, verdienen gemiddeld 10 procent minder dan iemand in loondienst, blijkt uit de CBS-cijfers. Wel zijn de onderlinge verschillen groot. Kunstenaars lopen met hun persoonlijk inkomen het meest achter. Deze zzp'ers ontvangen ruim de helft minder inkomen dan hun collega's in loondienst, die bijvoorbeeld werken bij centra voor culturele vorming. Ook grafisch vormgevers, winkeliers en architecten verdienen als werknemer gemiddeld flink meer dan als 'eenpitter'.

Maar er zijn ook beroepsgroepen waar de zzp'er beter af is. Dat geldt vooral voor artsen, die bijna de helft meer verdienen dan hun collega's in loondienst. Ook bedrijfskundigen, volgens het CBS een grote groep onder de zzp'ers, en hoveniers verdienen als zelfstandige meer.

De laatste jaren zijn steeds meer mensen - al dan niet noodgedwongen - voor zichzelf gaan werken. In absolute aantallen steeg het aantal zzp'ers van 762 duizend in 2010 naar bijna 800 duizend in 2014. Vorig jaar was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp'er.

Lees verder op Volkskrant.nl