Nieuws Actueel

Coaching en advies om gezond te ondernemen

Ondernemers willen het liefst alles zelf doen en hebben de neiging zichzelf daarbij voorbij te lopen, met alle welzijnsrisico’s van dien. Een luisterend oor en professioneel advies kunnen soelaas bieden. ,,Wij staan ondernemers graag bij om gezond te kunnen blijven werken’’, aldus Frans Bruijn, manager Arbeidsdeskundige Dienst bij De Amersfoortse.

De Ondernemer i.s.m. De Amersfoortse. Tekst: Irene Schoemakers 16 januari 2018

ASR hoofdbeeld 1501

,,We willen meer doen voor ondernemers dan enkel uitkeren bij arbeidsongeschiktheid’’, zegt Frans Bruijn. ,,Daarom hebben we zo’n driehonderd ondernemers het afgelopen jaar tijdens de Week van de Ondernemer gevraagd met welke dilemma’s ze worstelen.’’ Te weinig tijd voor innovatie, te weinig tijd voor klanten, te weinig aandacht voor de strategie van het bedrijf, het vinden van een balans tussen werk en privé, en aandacht voor een gezonde leefstijl. Dat blijken de vijf thema’s te zijn die ondernemers de grootste kopzorgen opleveren.

Bruijn is niet verrast. ,,We herkennen deze thema’s. Onze arbeidsdeskundigen spreken jaarlijks duizenden ondernemers die om verschillende redenen arbeidsongeschikt zijn geraakt. De dilemma’s die uit dit onderzoek naar voren komen, spelen daarbij vaak een grote rol.’’

Lees ook: Weinig tijd en tóch innoveren: zo doe je dat

Focus ook op jezelf

Gebrek aan tijd is bij alle thema’s een belangrijke rode draad. ,,Ondernemers zijn nu eenmaal gewend alles alleen te doen’’, vertelt Bruijn. ,,Dat is hun kracht, maar ook hun valkuil. Ze vragen niet zo snel om hulp en duwen zichzelf daardoor weleens over het randje.’’ Leidinggeven aan jezelf, daar zouden veel ondernemers wat Bruijn betreft dan ook wel iets meer aandacht aan mogen geven.

Nieuw kader

,,Lang niet alle ondernemers kennen zichzelf goed. ‘Wat wil ik?’, ‘Wat kan ik?’ Pas als een ondernemer deze vragen voor zichzelf beantwoordt, lukt het om de juiste keuzes te maken voor zichzelf, zijn werk en bedrijf.’’

Het team van arbeidsdeskundigen waaraan Bruijn leidinggeeft, helpt ondernemers hierbij. ,,We willen ondernemers graag bijstaan om zo gezond en lang mogelijk te kunnen blijven werken. Onze arbeidsdeskundigen helpen hen om zichzelf, hun wensen en hun grenzen te leren kennen. Vaak is het stellen van vragen en luisteren al genoeg om de interne dialoog bij ondernemers op gang te brengen en zelf antwoorden op hun vragen te vinden. Die bieden de ondernemer dan een nieuw kader waarbinnen hij weer gezond kan ondernemen.’’

Andere hulplijnen

Desgewenst kan het team van Bruijn voor ondernemers ook andere ‘hulplijnen’ inschakelen. ,,We nemen persoonlijk poolshoogte bij een ondernemer die aangeeft behoefte te hebben aan coaching of andere ondersteuning’’, zegt Bruijn. ,,Samen met de ondernemer zoeken we uit waar de schoen precies wringt. Als dan blijkt dat hij vooral behoefte heeft aan financiële ondersteuning, hulp zoekt bij het opnieuw inrichten van de organisatie of tips wil krijgen om zijn werk gezonder te kunnen uitvoeren, kunnen we hem daar mee helpen.

We kunnen een beroep doen op een groot netwerk van specialisten en kunnen een ondernemer daarmee op weg helpen. Uiteindelijk gaat het erom dat een ondernemer de juiste hulp krijgt om zijn werk en bedrijf zo in te richten dat deze passen bij de levensfase waarin hij zich bevindt en zijn afgestemd op zijn wensen en capaciteiten. De meeste ondernemers kunnen dat niet alleen omdat ze hun handen vol hebben aan het runnen van hun bedrijf.

Ondernemers een spiegel voorhouden

Iedereen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt De Amersfoortse coaching en advies. ,,Soms zijn één of twee gesprekken voldoende om een ondernemer verder te helpen, soms ondersteunen we een ondernemer een jaar lang. Het is maar net wat hij of zij nodig heeft’’, zegt Bruijn.

Eén ding is volgens Bruijn uit al die duizenden gesprekken met ondernemers duidelijk geworden. ,,Alle ondernemers hebben blinde vlekken en kunnen op z’n tijd dus wel een spiegel gebruiken. Niet alleen om er (weer) achter te komen waarom ze doen wat ze doen en eigen grenzen te leren kennen, maar bovenal om de juiste keuzes te kunnen maken. Voor zichzelf en voor het bedrijf. En dan bij voorkeur op een moment dat ze nog niet zijn vastgelopen. Hoe eerder een ondernemer ons uitnodigt om met hem mee te denken, hoe beter.’’

Benieuwd hoe De Amersfoortse jou kan helpen arbeidsongeschiktheid te voorkomen? Check amersfoortse.nl/preventie.