Nieuws Actueel
Collectieve sluittijd verdeelt

Het besluit van burgemeester Jan van Zanen om winkels op de Amsterdamsestraatweg een collectieve sluitingstijd op te leggen, leidt tot uiteenlopende reacties. Bewoners zijn blij dat er wordt opgetreden, maar er is ook vrees dat de overlast zich verplaatst. Dit bericht het AD vrijdag.
De regel geldt voor het beruchte middenstuk van de straat, vanaf het spoorviaduct tot de Acaciastraat.
Bewoners zijn in hun nopjes met het besluit. Jelis van Dolderen van de actiegroep 250 meter ASW kon het bijna niet geloven. "Dit kan een omslag betekenen voor de Amsterdamsestraatweg. Eerlijk gezegd zagen wij ook geen andere mogelijkheden om de overlast in de straat tegen te gaan."
Opnieuw beginnenIn september vorig jaar schreef deze krant, na een uitgebreid onderzoek, dat 'foute' ondernemers op de Amsterdamsestraatweg, die door de gemeente bestraft zijn, simpel opnieuw kunnen beginnen. Omdat veel panden in de straat een zeer brede 'dienstverleningsvergunning' hebben, kunnen zij daar moeiteloos weer allerlei handeltjes oppakken. Veel van die activiteiten vinden in de nacht plaats.
Daar moet nu dus een einde aan komen. Hoewel Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad schrijft dat hij de collectieve sluitingstijd een zwaar middel vindt, ziet ook hij geen andere manier. "Omdat dit een zwaar middel is, wordt uiterste zorgvuldigheid betracht."
GesprekHij wil zo snel mogelijk met bewoners en ondernemers in gesprek over de precieze invulling.
De details van het plan zijn nog onduidelijk. Onbekend is vanaf hoe laat de winkels dicht moeten. "En dat is toch wel een belangrijk detail", zegt Arjan Konincks, bestuurslid van de ondernemersvereniging van de straat. "Wat ons ook steekt, is dat er geen met ons enkel overleg is geweest over dit besluit."
Konincks: "Natuurlijk zijn er ook niet zulke beste ondernemers in de straat die last gaan krijgen van dit besluit. Maar de goede gaan onder de kwade lijden. En het probleem gaat zich verplaatsen. Je moet foute bedrijven of hun klanten aanpakken, en niet alle bedrijven."
AarzelingenD66-raadslid Arjan Kleuver sluit zich daarbij aan. De grootste partij in de raad is tegen het plan. "De burgemeester heeft ook grote aarzelingen bij dit besluit. Het kan niet de bedoeling zijn dat de goede onder de kwade moeten lijden."
Kleuver hoopt dat er geld beschikbaar komt zodat de gemeentelijke handhavers meer en beter toezicht kunnen houden in de straat. Uit een analyse van de gemeente blijkt dat meer toezicht de overlast helpt in te dammen, maar dat de middelen daarvoor ontbreken.