Nieuws Actueel

'Conceptstores' doen hun intrede

In grote steden is het nieuwe type winkel al te vinden; de conceptstore. In Gouda nu ook. Onlangs is een tweede conceptstore geopend, Heb ik via. De ondernemersvereniging hoopt dat dit de oplossing is voor leegstand, meldt het AD.

Rik Sneijder 28 maart 2016

Conceptstores Gouda

"Het is heel goed nieuws", reageert Karel Baarspul, bestuurslid van de Verenigde Ondernemersverenigingen Gouda (VOG) op de komst van de tweede conceptstore Heb ik via in de binnenstad. "Je kunt het vervelend vinden dat bestaande winkels verdwijnen, maar er komen ook bijzondere initiatieven voor terug. Dat is marktwerking."

Baarspul zegt dat VOG en de gemeente samen optrekken om met vastgoedeigenaren te zorgen voor een gevarieerd aanbod aan winkels in het Goudse centrum. De bedoeling is om zo de leegstand tegen te gaan. "Elke opvulling van een leeg pand is welkom. Het is een nieuw type winkel waar behoefte aan is."

Heb ik viaHeb ik via is de zaak van de schoonzussen Maaike en Belinda Westbroek. Zij huren een groot pand aan de Lange Groenendaal en bieden kleine ondernemers en kunstenaars een plek aan om hun waar ten toon te stellen en te verkopen. De beide schoonzussen faciliteren dus initiatiefrijke, kunstzinnige en ondernemende particulieren die of zelf producten maken of deze exclusief importeren en verkopen.

Heb ik via heeft inmiddels 33 deelnemers. Zij betalen ieder een beperkte huur per vierkante meter aan Westbroek en hebben er verder geen omkijken meer naar.

De vrouwen zorgen ervoor dat de zaak van woensdag tot en met zaterdag geopend is. In Heb ik via zijn onder meer sieraden te vinden, maar ook schilderijen, kaarten, cactussen en kunstnijverheid.

Ook Denise van Gastel heeft een conceptstore. Aan de Nieuwe Marktpassage is zij begonnen met de woon- en lifestylezaak De Bokkesprong. Van Gastel brengt ontwerpers en andere creatieven samen in een sfeervol ingerichte winkelruimte van 200 vierkante meter.

VeelzijdigheidKees Verhoeff van Basis Bedrijfsvastgoed in Gouda ziet conceptstores liever dan leegstand. "Wat een stad aantrekkelijk maakt, is de veelzijdigheid. Kleine specialistische zaken in een centrum maken het verschil. Dat heeft een aanzuigende werking voor ondernemers die zich in Gouda willen vestigen." Toch is Verhoeff ook kritisch: "Het succes moet nog blijken. Het mooiste is als het om langdurige huurcontracten gaat. Ook de vastgoedsector wil tenslotte geld verdienen."