Nieuws Actueel

Consument deelt gegevens in ruil voor voordeeltjes

Leo Roggeveen 9 februari 2016

Datapersoonlijkabn1065

De meeste consumenten zijn uiterst terughoudend met het verstrekken van persoonlijke gegevens aan winkeliers. Mooie aanbiedingen en andere financiële voordeeltjes maken klanten echter een stuk toeschietelijker. Tot deze conclusie komen de economen van ABN Amro in een rapport, schrijft het AD.

57% van de ondervraagde consumenten geeft geen persoonlijke informatie aan fysieke winkels25% van de consumenten gebruikt een adblocker

De bereidheid bij consumenten om hun persoonlijke gegevens te delen met derden is in de afgelopen 2 jaar sterk gedaald, aldus ABN Amro. Maar van een definitief 'nee' hoeft geen sprake te zijn. Als winkeliers transparant zijn over het gebruik van de gegevens blijkt bijna 70 procent van de klanten alsnog bereid om met de hand over het hart te strijken. Al staat daar wel een (kleine) prijs tegenover in de vorm van een financieel voordeel.

Kritisch

Uit een onderzoek onder 1500 respondenten blijkt dat klanten hun persoonlijke gegevens liever delen met hun lokale, zelfstandige kruidenier dan met (grote) winkelketens of (web)shops. Het valt de economen van ABN Amro verder op dat consumenten de afgelopen jaren een stuk kritischer zijn geworden waar het hun persoonlijke gegevens betreft. 57 procent van de ondervraagde consumenten zegt geen persoonlijke informatie (meer) te verstrekken aan fysieke winkels. Bij webshops ligt dit percentage met 60 procent zelfs nog iets hoger.

Bovendien gebruikt bijna een kwart van de consumenten een adblocker, een filter dat advertenties blokkeert. Hoe hoger de leeftijd, hoe lager de bereidheid gegevens te delen. ABN Amro verwacht dat 30-plussers tijd nodig hebben om aan de 'big data-technologie' te wennen. Jongeren hebben veel minder bedenkingen. De onvermijdelijke aanscherping van de privacywetgeving kan de retailers ook parten gaan spelen, waarschuwt ABN Amro.

Surfgedrag

De weerzin om persoonlijke gegevens te delen, hangt 'waarschijnlijk ook samen met de nieuwe online marketingtechnieken, waarbij consumenten advertenties krijgen op basis van hun surfgedrag en browsergeschiedenis'. ,,Zij hebben het gevoel dat dit ten koste gaat van hun privacy en dat vergroot het onbehagen,'' stelt Henk Hofstede van de Sector Banker Retail. ,,Als klanten een bedrijf vertrouwen, zijn zij eerder bereid zich aan te melden voor een nieuwsbrief of om een app te downloaden.''