Nieuws Actueel

Consumenten besteden meer aan diensten en minder aan goederen

Consumenten hebben in april iets meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden minder gekocht.

ANP 7 juni 2023

ANP070623057 1

De totale consumptie van huishoudens lag in april 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. Aan diensten zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper gaven consumenten 3,5 procent meer uit dan in april 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak werd 4,6 procent minder uitgegeven. Ook werd 4,1 procent minder besteed aan duurzame goederen. Verder hebben consumenten in april 2,1 procent minder overige goederen, zoals energie, verbruikt. Hoewel het kouder was dan in april 2022, hebben huishoudens minder gas verbruikt.

Het CBS merkt daarnaast op dat de omstandigheden voor de consumptie in mei minder gunstig waren dan in april. Dat kwam doordat de jaar-op-jaar daling van de prijzen van bestaande koopwoningen groter was en de stijging van de werkzame beroepsbevolking kleiner was dan in de voorgaande maand.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws