Nieuws Actueel

Consumenten minder somber over economie in december

Consumenten waren in december minder negatief over de economie in vergelijking met een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren consumenten niet alleen minder pessimistisch over de economie, ook over de koopbereidheid waren ze minder negatief.

ANP 20 december 2022

ANP201222047 1

De graadmeter waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, stond in december op een stand van min 52, waar dat een maand eerder nog min 57 was. Het consumentenvertrouwen is daarmee echter nog altijd uitzonderlijk laag en ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 9 staat. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

Consumenten waren vooral minder pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden was ook minder negatief. Hetzelfde gold voor het oordeel over de eigen financiële situatie. Ook de tijd voor het doen van grote aankopen zoals een auto, meubels of huishoudelijke apparaten vonden consumenten in december een fractie minder ongunstig dan in november

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws