Nieuws Actueel

Consumentenbond: Transavia overtreedt regels bij annuleringen

Transavia overtreedt de Europese regels bij het schrappen van vluchten om de drukte op Schiphol te beperken. Dat zegt de Consumentenbond die erop wijst dat de luchtvaartmaatschappij passagiers bij annulering nu niet de keus biedt tussen geld terug of een andere vlucht naar keuze.

ANP 24 juni 2022

Transavia schiphol vakantie vliegtuig

Transavia kondigde woensdag al aan tussen 7 juli en 14 augustus 240 vluchten vanaf Schiphol te schrappen. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden, bijvoorbeeld vanaf een andere luchthaven. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.

Op de website van Transavia staat dat er voor een aantal passagiers geen alternatieve vlucht beschikbaar is, geeft de Consumentenbond aan. Mensen die het betreft zouden maar twee opties krijgen, namelijk geld terug of een vlucht na de zomer. Daarmee zou de maatschappij volgens de belangenorganisatie tekortschieten, want de maatschappij zou ze de keuze moeten bieden tussen geld terug óf een andere vlucht op dezelfde dag óf een vlucht op een dag die de passagier kiest.

Financiële vergoeding

,,Transavia zegt dat het niet iedereen een vervangende vlucht kan bieden. Maar het informeert zijn klanten niet over de mogelijkheid om zelf een andere vlucht voor te stellen, desnoods van een andere maatschappij", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. Dat laatste kan volgens haar voor veel consumenten nog een uitkomst zijn om toch op hun vakantiebestemming te komen.

De Consumentenbond wijst er daarnaast op dat Transavia ook vluchten schrapt omdat er te weinig bemanning is. ,,Als dat binnen twee weken voor vertrek gebeurt, hebben passagiers recht op een financiële vergoeding. En als ze al op reis zijn of op de luchthaven staan, ook op verzorging. Maar Transavia verzwijgt die rechten ook."

Massaclaim

Eerder gaf de Consumentenbond al aan de mogelijkheid van een massaclaim tegen Schiphol te onderzoeken. Door de voor de zomer ingestelde beperkingen moeten luchtvaartmaatschappijen namelijk veel vluchten schrappen. Voor de klacht over Transavia spreekt een woordvoerster nu niet over juridische stappen. Ze zegt dat de organisatie hoopt Transavia via een oproep en het stellen van vragen nog tot veranderingen te bewegen.

De Consumentenbond benadrukt de komende tijd nauwlettend in de gaten houden of maatschappijen en reisorganisaties zich aan de regels houden. Zo kijken deskundigen van de organisatie ook nog naar de manier waarop bijvoorbeeld KLM en andere maatschappijen precies hun capaciteit beperken.

Lees ook: Transavia annuleert 240 Schiphol-vluchten: 13.000 boekingen getroffen

De klacht van de Consumentenbond staat in contrast met de eerdere reactie van de ANVR. De belangenorganisatie voor de reisbranche toonde zich juist enthousiast over de 'creativiteit' waarmee Transavia naar oplossingen had gezocht voor de gedupeerde reizigers. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden, bijvoorbeeld vanaf een andere luchthaven, stelt Frank Oostdam van de ANVR. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.

Transavia heeft bij het schrappen van vluchten juist gekeken naar bestemmingen waar meer dan één keer per dag op wordt gevlogen en bestemmingen die ook via andere luchthavens te bereiken zijn. Oostdam stelt dat de maatschappij zoveel mogelijk heeft gezorgd voor alternatieven. Transavia kondigde eerder ook al aan minder tickets voor de zomer te verkopen om zoveel mogelijk teleurstelling te voorkomen.

Frank Oostdam in Met de kennis van nu

Frank Oostdam van de ANVR blikt in radioprogramma Met de kennis van nu terug op twee jaar corona voor de reisbranche en kijkt naar de ontwikkelingen op Schiphol. Gaan de bedrijven in de reisbranche last krijgen van de problemen op Schiphol.

Je kunt Met de kennis van nu live beluisteren via onze site.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws